İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Mustafa Dönmez'in avukatı Celal Ülgen, ''Genelkurmay Askeri Mahkemesi çok iyi bir inceleme yapsaydı Balyoz korkusu olmayacaktı. Mustafa Dönmez olayı püskürtülmüş olsaydı bugün Balyoz'da bu kadar general tutuklanmayacaktı'' dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Mustafa Dönmez'in avukatlarından Serkan Günel, Özdemir Asaf'ın şiirine gönderme yaparak, ''Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu, birinciliği buradaki sanıklara verdiler'' sözleriyle başladı.

Odatv'ye yönelik operasyonda tutuklanan Barış Pehlivan'ın savcılık sorgusuna da katılan Günel, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'e hitap ederek, ''Odatv ile ilgili sorguya katıldığımda sizinle ilgili soru geldi. Soruşturmayı yürüten savcı, yargılamayı yürüten mahkeme başkanıyla ilgili soru sormaya nasıl cüret ediyor?'' diye konuştu.

Zir Vadisi, Gölbaşı ve Poyrazköy aramalarında bulunan açık yeşil sis kutusunun heyetin önüne getirilmesi yönünde talebi hatırlatan Günel, bunun Dönmez'in kendi masumiyetini ortaya çıkarmaktan çok oynanmaya çalışılan senaryoyu ortaya çıkarmak amacında olduğunun en büyük kanıtı olduğunu ileri sürdü.

Günel, ''Müvekkil bu oyunun bir parçasını ortaya çıkarmıştır, diğer sanıklar başka parçasını ve tabii avukatlar da... Sayın mahkemeniz tarihe geçecek bir davayı yürütüyorsa amaç sadece önünüzdeki sanıkların masumiyetini veya suçluluğunu ortaya koymak değil bu sanıklara ve dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerine oynanan bir oyun varsa ki vardır bunu ortaya çıkarmak olmalıdır'' dedi.

Aramaların yapıldığı Zir Vadisi'nin eski bir Ermeni yerleşim birimi, bu özelliği nedeniyle de define avcılarının uğrak yeri olduğunu belirten Günel, vadide kazılmış irili ufaklı birçok çukur bulunduğunu, kendilerine verilen görüntülerde kazılar sonucu çıkarılmış bir mühimmata rastlanmadığını, bunun da kendilerinde ''zaten mevcut olan çukurlara mühimmatın yerleştirildiği'' izlenimini yarattığını ifade etti.

Günel, Zir Vadisi'nde aramanın gece yapılmasının üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

-CELAL ÜLGEN-

Dönmez'in diğer avukatı Celal Ülgen de müvekkilinin sanki çok sayıda mühimmatı alıp saklamış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a suikast planlamayı düşünmüş bir kişi olarak gösterildiğini ifade ederek, sadece Dönmez değil çok sayıda asker ve sivil hakkında tertipler ve komplolar oluşturulduğunu savundu.

Bu oluşturulurken bir imaj yaratıldığını ifade eden Ülgen, ''Buna göre Poyrazköy'de Levent Bektaş, Zir Vadisi'nde Mustafa Dönmez, Ergenekon'da da diğer insanlar hakkında suçlu imajı yaratmaya çalıştılar. Dönmez, haksızlığa, komploya uğramıştır'' diye konuştu.

Dönmez'in gelecek günlerde Genelkurmay Askeri Mahkemesinde duruşması olduğunu hatırlatan Ülgen, bu mahkemenin verdiği ilk karara değinerek, ''Genelkurmay Askeri Mahkemesi ya bu imajın etkisinde kalıyor, esaslı, derinden inceleme yapmadan karar veriyor ya da 'Ben Türk Silahlı Kuvvetleriyim, Mustafa Dönmez olayıyla mı uğraşacağım, varsın dışarı atalım' diyor. Genelkurmay Askeri Mahkemesi çok iyi bir inceleme yapsaydı Balyoz korkusu olmayacaktı. Mustafa Dönmez olayı püskürtülmüş olsaydı bugün Balyoz'da bu kadar general tutuklanmayacaktı'' dedi.

Duruşma, Ülgen'in savunmasıyla sürüyor.

A.A.