Her iki davada da fiili ve hukuki irtibat gerekçesiyle yedişer dava birleştirilmişti. Bu iki davanın birleşmesi halinde de toplam 16 iddianame tek dosyada birleşmiş olacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon ana davasının duruşmasında sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel mütalaasını mahkemeye sundu.

Yazılı mütalaasını okuyan savcı Pekgüzel, Sabancı suikasti sanıklarından Mustafa Duyar'ın öldürülmesine ilişkin, eşi Semra Polat Duyar'ın davaya müdahil olma talebinin reddi yönünde görüş bildirdi. Savcı Pekgüzel, iddianamede sanıklar hakkında Duyar'ın öldürülmesiyle ilgili bir sevk maddesi bulunmadığını da talebine gerekçe olarak gösterdi. Pekgüzel, Semra Duyar'ın dilekçesinde belirtilen hususlarla ilgili gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını talep etti.

İki ayrı dava olarak görülmekte olan Ergenekon ana davası ile İkinci Ergenekon davaları arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle her iki davanın birleştirilmesini isteyen Pekgüzel, İkinci Ergenekon davasının iddianamesinde de ana Ergenekon davası ile birleştirme talebi bulunduğunu hatırlattı.

Ergenekon ana davasının ilk duruşmasında 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlanmıştı. Daha sonra Ergenekon ana davası ile 'Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılmasına ilişkin' dava, 'Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Haraketi' davası, 'Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullandığı Glock marka tabancanın temin edilmesine ilişkin' dava, 'Savcı Zekeriya Öztürk'ün tehdit edilmesine ilişkin' dava ve 'Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılmasına ilişkin' davalar birleştirilmişti. Ergenekon ana davasında halen 31'i tutuklu 108 sanık yargılanıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci ve 3. iddianameler de birleştirilerek 52'si tutuklu 108 sanık olarak yargılanmaya başlanmıştı. İlerleyen süreçte İkinci Ergenekon davasına da 'Minas Durmazgüler'e suikast girişimine ilişkin' dava, 'Yusuf Erikel' davası, 'Minas Durmazgüler'e suikast girişimi' 2. davaları da birleştirilmişti.

Bu sırada ayrıca görülmekte olan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesine ilişkin' dava, 'İnternet Andıcı' davası ve 'İlker Başbuğ' davası da tek dava halinde görülüyorken, İkinci Ergenekon davası ile birleştirilmiş ve İkinci Ergenekon davasında bugüne kadar yaşanan tahliyelerin de ardından tutuklu sanık sayısı 32, toplam sanık sayısı ise 147 olarak güncellenmişti. Bu birleştirme kararının ardından ilk duruşma tarihi olarak 7 Mayıs 2012 tarihi belirlenmişti.

Mahkemenin, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in mütalaasına uyması ve her iki Ergenekon davasını da birleştirmesi durumunda toplam 16 iddianame tek dosyada birleşecek ve sanık sayısı da 63'ü tutuklu 255'e yükselecek.