Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) ile Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği"nin ortaklaşa düzenlediği “13. Ergen Günleri” sona erdi. Kuşadası Pine Bay Tatil Köyü"nde gerçekleştirilen ve 3 gün süren 13. Ergen günleri kapsamında, ülkemiz gençliği üzerine yapılmış araştırmaların sonuçları ele alındı.
“Türkiye"de Gençlik: Ne biliyoruz, ne bilmiyoruz?” ana teması altında, gençliğin karşılaştıkları sorunların masaya yatırıldığı 13. Ergen Günleri"nde ayrıca, bu yolla şimdiye kadar edinilen bilgiler derlendi ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda öncelik verilmesi gereken konular tartışıldı. Gözden geçirme panellerinin de yer aldığı 13. Ergen Günleri"nde akademisyen ve öğretim üyelerinin yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisi de izleyici olarak katıldı.
BATEM kurucusu ve Acıbadem Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, tüm Avrupa ülkelerindeki okullarda bu tür çalışmaların yapıldığını ve sorunun çözümünde de bilim adamları için rehber olduğunu belirterek, “Ancak ülkemizde en son 2004 yılında bir araştırma yapılabildi. O tarihten sonra, bakanlık izin vermediği için okullarda çalışma yapılamıyor. Araştırma yapılmasını yasaklayarak madde bağımlılığının önüne geçileceği zannediliyor. Araştırmalarda madde ismi geçerse gençler olumsuz etkilenir diye düşünülüyor. Ancak, siz sormasanız da uyuşturucu madde zaten okul çağında kullanılıyor ve yaygın. Bu maddeler basında, TV'de her gün ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Geçmişte intiharları sormak yasaktı, şimdi madde bağımlılığını. Ama bu kesinlikle çözüm değil “ dedi.
Uyuşturucu maddeler içinde ecstasy türü hapların kullanımının 2004 yılından bu yana yüzde 287 arttığını da kaydeden Doç. Dr. Ögel, “Damar içi ilaç kullanımı Avrupa ortalamasının çok üstünde. Bu tablo ileriki yıllarda bu yöntemden kaynaklanan hastalıkların yaygınlaşacağını gösteriyor. Esrar kullanımında yüzde 75, ecstasy kullanımında da yüzde 287 artış var. Bunun yanında kampanyalar ve yasaklamaların etkisiyle tütün maddelerinin kullanımında gerileme var. Bu tablo gençlerin okul başarısını ciddi oranda düşürüyor. Uçucu madde kullanımında da kızların oranı erkeklerden fazla” diye konuştu.
OKULLARDA UYUŞTURUCU ARAŞTIRMASINA İZİN VERİLMİYOR
13. Ergen Günleri"nin son gününde bir konuşma yapan İstanbul'daki Bağımlılık ve Tedavi Merkezi (BATEM) kurucusu Acıbadem Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel, Milli Eğitim Bakanlığı"nın 2004 yılından beri kötü alışkanlıklar ve uyuşturucu madde kullanımı konusunda, okullarda araştırma yapılmasına izin vermediğini ileri sürdü. Bu yasağın bağımlılığın önüne geçmediğini, aksine tedavide gerekli verileri ortadan kaldırarak çözümsüzlüğü dayattığını savunan Doç.Dr. Ögel, 2004 yılından bu yana okullarda ecstasy kullanımında yüzde 287"lik artış olduğunu belirtti.
Kuşadası Pine Bay Tatil köyü"nde 3 gün süren 13. Ergen Günleri, “Öğrencilik Halleri” konulu film gösteriminin ardından yapılan “13.Ergen Günleri Değerlendirme forumu ve ödül töreni ile son buldu.