Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak ferotiko ipliğinden gömlek ve atkı üretildi. Dünyanın en sağlıklı ve anti bakteriyel kumaşı olarak kabul edilen ferotiko gömlek ve atkı 15 kişilik bir ekip tarafından bir ay süre içerisinde hazırlanarak imal edildi.

İlk önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ölçüleri elde edildi. Daha sonra Romanya’dan kendir bitkisinden üretilen ferotiko ipliği temin edildi. İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde bulunan ferotiko üretim atölyesinde gömlek ve atkının tasarımları çizilerek renklendirmeleri yapıldı. 15 kişilik bir ekip tarafından bir ay içerisinde hazırlanan ürünlerin üzerinde “Recep Tayyip Erdoğan-Başbakan” yazıyor.

BAŞBAKAN’A PERFORMANS GÖMLEĞİ

 

Konuyla ilgili açıklama yapan İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Mete, “Hazırladığımız bu hediyeleri sayın başbakanımızın Rize’ye ilk gelişinde kendisine vermeyi planlıyoruz. İlimizde ferotikonun yeniden canlanmasında başbakanımız büyük katkısı var. Sayın Başbakanımızın performansını biliyoruz. Çok yüksek bir performansı var. Bu kumaş insan performansına ve sağlığına katkı sağlar. Çünkü anti bakteriyeldir ve ter tutmaz. Bu ürünler ile başbakanımızın performansına katkı sağlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

DÜNYANIN EN SAĞLIKLI KUMAŞI

Ferotiko anti bakteriyel özelliği ve ter tutmama özelliği ile dünyanın en sağlıklı kumaşlarından biri olarak kabul ediliyor. Rize’de son yarım yüzyıla kadar üretimi yoğun olarak yapılan bu kumaş Osmanlı Dönemi’nden 1950’li yıllara kadar dünyanın bir çok ülkesinde alıcı buluyordu. Ancak ipliğin hammaddesi olan kendir üretimi yasaklandığı için Rize Bezi (ferotiko) üretimi de durma noktasına gelmişti. Hükümet tarafından son yıllarda yapılan yatırımlar ve teşvikler ile ferotiko üretimine yeniden başlanıldı.