Başbakan Erdoğan'ın, açıklamaları ile AKP'lilerin desteğini alan, BDP içinde de eleştirilen Zana ile görüşebileceğini açıklamasının ardından gözler bu görüşmenin yapılıp yapılmayacağına çevrilmişti. Vatan Gazetesi'nin haberine göre kulislerde görüşmenin kesin olmamakla birlikte Cumartesi günü yapılabileceği belirtildi.

Zana, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununu çözeceğine inandığını belirterek "Bu işi isterse en güçlü durdurur. O güçlü kimdir, şimdiki hükümettir. O hükümetin başı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Tarihin en güçlü hükümetinin başındaki isim isterse o iradeyi gösterir, buna gücü yeter ve bu sorunu da çözer. Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim" demişti.

Zana ayrıca PKK'yı da eleştirerek "Bağımsız Kürdistan için o zaman ölenleri anlıyorum. Ama 1999’dan itibaren strateji değiştiyse Bağımsız Birleşik Kürdistan yerini, haklı talepleri elde ederek tamamen birlikte yaşama stratejisine bıraktıysa ve amaç yerel yönetimin güçlenmesi, demokratikleşme ise bu gençlerin ölmesini artık hiçbir vicdan kabul edemez. PKK da ona göre bu süreci yeniden değerlendirsin" demişti.

ERDOĞAN "TALEP GELİRSE GÖRÜŞÜRÜM" DEMİŞTİ

Zana'nın bu sözlerine karşılık Başbakan Erdoğan da "Bir milletvekili olarak bana görüşme talebi geldiğinde de kendisi ile görüşmekten kaçmam. Temennim odur ki, Sayın Zana'nın yapmış olduğu açıklamalar, her halde uzun yıllar tecrübesinin de ortaya koyduğu bir neticedir" demişti.

BDP ZANA'NIN SÖZLERİNDEN RAHATSIZ OLMUŞTU

Zana'nın açıklamaları BDP cenahından ise tepki görmüş ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş AKP'nin Kürt sorunu ile ilgili uygulamalarını eleştirdikten sonra "Bu uygulamalardan sonra kalkıp 'ben sorunu çözeceğim' diyeceksin. Her kim Başbakan'dan umutluysa bu saflıktır, AKP gibi düşünmektir" dedi.Hürriyet