Erdoğan, bu politikayı sorgulayanların, 'sıfır sorun'u anlayamadıkları gibi geçmişte de Gazi Mustafa Kemal’in 'yurtta sulh cihanda sulh' politikasını da anlayamadıklarını söyledi.

Erdoğan, “Bu politikayı, yan gelip yatmak olarak anladılar. Şimdi de sıfır sorun politikasını zulme, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı boyun eğmek olarak anlıyorlar.” dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin, Gaziantep’te düzenlenen 4. Olağan İl Kongresi’ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan, Gaziantep’in, 12 Haziran’da kendisinden bekleneni yaptığını vurguladı. Erdoğan, "Gaziantep, 12 Haziran’da yüzde 62 oy oranıyla AK Parti diye adeta haykırdı. 12 Haziran akşamı biz sevindik. Gaziantep sevindi. Türkiye sevindi. 12 Haziran akşamı Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar sevindi. Bize bu sevinci yaşattığı için Gaziantep’e teşekkür ediyorum. Gaziantep’in emaneti bizdedir, emin ellerdedir. Allah’ın izniyle Gaziantep’e mahcup olmadık, olmayacağız. Gaziantep’in başını öne eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz. Şunu hiçbir zaman unutmayın. Biz AK Parti teşkilatı olarak büyüdükçe, kibri artan değil, büyüdükçe tevazusu artan bir teşkilatız. Öyle bir kadroyuz. Oy oranı artınca böbürlenen değil sorumluluğu artan bir teşkilatız. Sandıkların kapandığı akşam oy oranı açıklandığında rahat uyku çeken değil, aldığı emanetin yükünü her zerresinde hisseden bir partiyiz.” diye konuştu.

Omuzlarında, yüzde 100’ün, 75 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının emanetini taşıdıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, “Biz, yoksulların olduğu kadar, dünya mazlumlarının da umudu olan bir partiyiz. Biz kimsesizlerin kimsesi, sessiz yığınların sesiyiz. Sorunları aşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi daha da büyütmek, bunun için çok daha güçlü kılmak için çalışmaya devam edeceğiz. Dayanışmayı ve kardeşliği pekiştirmek için gece gündüz yağmur, bora dinlemeden koşturmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de siyasetin parametrelerini değiştirmiş, siyaseti temize çıkarmış bir parti olduklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “3 Kasım seçimlerinin hemen ardından, iktidar, partileri yıpratır dediler, iktidar, rehavete yol açar dediler. Bir dönem kalıcı, sonra gidici dediler. Ardından, 22 Temmuz sonrasında bunu söylediler. Hiçbir iktidar 3 dönem oyunu artıramaz, bu sefer son, oyları düşecek dediler. Çünkü bunlar bizi tanımıyorlar. Bunlar bu teşkilatı hiç ama hiç tanımıyorlar. Bunlar bu teşkilattaki coşkuyu, heyecanı, aşkı, sevdayı hiçbir zaman anlamadılar, anlayamıyorlar ve böyle giderse anlayamayacaklar. Biz birileri gibi rant elde etmek için siyaset elde edenlerden değiliz. Makam, iktidar hırsı uğruna yol arkadaşını harcayan siyasetçilerden değiliz. Birbirine komplolar yapan, yanı başındaki arkadaşlarından kuşkulanacak kadar paranoya yapan partilerden, siyasetçilerden değiliz. Bizde kardeşlik, kardeşlik hukuku var. Dava arkadaşlığı var. Ahde vefa var. Bizde makam değil, millet öndedir. Bizde rütbe değil, hizmet öndedir. Rekabet değil, hayırda yarış öndedir. Bizde hesaplaşma olmaz, helalleşme olur. İşte biz bu şekilde yolumuza devam ediyoruz. Her gün büyüyerek, AK Parti’yi büyüttüğümüz kadar Türkiye’yi de büyüterek yolumuza devam edeceğiz.”

Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Erdoğan, bundan, Gaziantep başta olmak üzere sınır illerinin etkilendiğini bildiklerini, Suriye’nin bu çalkantılı dönemi geride bırakacağına inandığını vurguladı. Erdoğan, “Er ya da geç Suriyeli kardeşlerimiz rahat bir nefes alacak. Türkiye olarak Suriyeli kardeşlerimizin meselesini kendi meselemiz olarak gördük, görmeye devam ediyoruz. Kongrenin ardından inşallah arkadaşlarımla beraber Kilis’e geçeceğim. Suriyeli kardeşlerimizi ziyaret edeceğim. Şimdi burada bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Yola çıkarken komşularımızla sıfır sorun politikası dedik. Ön yargısız, ön kabulsüz şekilde komşularımızla meseleleri ele aldık. Çözülemez denen birçok sorunu çözdük, çözüm yoluna koyduk. Sıfır sorun demek, her mesele, olay karşısında sessiz kalmak değildir. Zulme, baskıya, cinayete göz yummak değildir. Sıfır sorun demek, haksızlık karşısında susmak, eğilmek demek değildir.” diye konuştu.

Bugün Suriye ve İsrail’i gösterip, sıfır sorun politikasını sorgulayanları eleştiren Erdoğan, bu politikayı sorgulayanların, sıfır sorunu anlayamadıkları gibi geçmişte de Gazi Mustafa Kemal’in 'yurtta sulh cihanda sulh' politikasını da anlayamadıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları ifade etti:

“Bu politikayı, yan gelip yatmak olarak anladılar. Şimdi de sıfır sorun politikasını zulme, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı boyun eğmek olarak anlıyorlar. Allah aşkına, Akdeniz’de uluslararası sularda vatandaşıma devlet terörü uygulayana susacak mıyız? Gazze’de kardeşlerimizi fosfor bombalarıyla katledenlere susacak mıyız? Kendi vatandaşlarını acımasızca katledenlere karşı biz susacak mıyız?”

Kendilerini eleştiren CHP’nin geçmişte ne yaptıysa bugün de aynısını yaptığını savunan Erdoğan, partinin, Hitler’in doğum gününü kutlamak için heyet gönderme kararı aldığını savundu. “Aman biz uzakta duralım diye Kemalist Türkiye’den, faşist İtalya’ya selam dediler. İsrail’in bölgedeki haksız, hukuksuz uygulamalarına göz yumdular. On yıllar boyunca gücün önünde diz çöktüler.” diyen Erdoğan, CHP Genl Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, sıfır sorun politikasını eleştirdiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bir yandan sıfır sorun politikasını eleştiriyor, bir yandan geçmişimle gurur duyuyorum diyor, bir yandan da CHP’nin o eski genel başkanının izinden gidiyor. Hitler'e selam gönderenler, bugün çıkıyor 'ben olsam Mavi Marmara’yı Gazze’ye göndermezdim' diyor. Kemalist Türkiye’den faşist İtalya’ya selam gönderenler, Suriye’de Baas rejimini ziyaret edip orada Türkiye’yi eleştiriyorlar. Kendi geçmişlerinde camilerin ahır yapılmasını, kapatılmasını görmeyenler, bugün Gazze’deki insanlık dışı vahşeti görmüyor. İsrail’de özgürlük olduğunu söylüyorlar.” diye konuştu.