Ermeni tasarısını kabul eden İsveç"e sert çıkan Başbakan Erdoğan, “Türkiye tehditlere boyun eğmez” dedi. Erdoğan ABD ve İsveç"te alınan kararların Türkiye-Ermenistan ilişkilerine olumsuz etki yapacağını da söyledi.

Başbakan Erdoğan Kocaeli"de yaptığı konuşmada soykırım tasarısını kabul eden İsveç"e sert tepki gösterdi. Tarihin ve tarihçilerin konusu olması gereken bir olayın çeşitli ülkelerde tehdit gibi Türkiye"nin karşısına çıkartılmasını insafsızlık ve izansızlık olarak nitelendilen Erdoğan konuşmasında yargıyla olan polemiğini de sürdürdü:

TEHDİT GİBİ: Türkiye İsveç ilişkilerine malesef gölge düşürmüştür. Bundan 95 yıl önce olmuş. Mahiyeti, nedenleri, sonuçları hatta mağdurları dahi tam olarak aydınlığa kavuşmamış, tarihin ve tarihçilerin konusu olması gereken bu meselenin adeta bir tehdit gibi çeşitli ülkelerde Türkiye"nin karşısına çıkartılmasını son derece insafsız ve izansız bir girişim olarak görüyorum.

İLİŞKİLER ETKİLENİR: Parlamentolar toplanacak, işi gücü bırakacak, el kaldıracak, 95 yıl öncesinin olayları hakkında hüküm verecek. Bu yaklaşım mantıktan, aklı selimden uzak bir yaklaşımdır. Bu kararlar, altını çizerek ifade ediyorum, normalleşmek için gayret sarfettiğimiz Türkiye- Ermenistan ilişkilerini olumsuz etkileyecek kararlardır.

BOYUN EĞMEYİZ: Türkiye bu oldu bittilere, bu art niyetli girişimlere, bu sorumsuz durumlara papuç bırakmayacaktır. Türkiye bu tehditlere boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir. Tarihi tarihçilere bırakmayanlara, arşiv belgelerinden kaçıp ayak oyunlarıyla Türkiye"yi rencide etmeye çalışanlara da asla prim vermeyeceğiz. Önümüzdeki Salı ve Çarşamba günkü İsveç"e yapmayı planladığım ziyareti iptal ettim. Türkiye"ye yönelik bu tür art niyetli yaklaşımlar karşısında kararlılığımızdan taviz vermeyeceğimizi de ifade ediyorum. Bu ve benzeri gelişmeler bizim azmimizi, kararlılığımızı asla etkileyemez. Ne yaparlarsa yapsınlar. Türkiye büyüyecek. Türkiye barış için adalet için, demokrasi ve insan hakları için çarkını ısrarla sürdürecektir.


HUKUK DIŞILIK: Çetelerle üzerimize geldiler. Hukuk dışılıkla üzerimize geldiler. Hiçbirine boyun eğmedik. Milletimize güç katacak reformları yapmak için kollarımızı sıvadık. Bizim yapacağımız reformlar, düzenlemeler sadece ve sadece Türkiyenin ihtiyaç duyduğu düzenlemelerdir. Şahsi beklentiler, makam ve mevki hırsı 7,5 yıl boyunca bize yön vermedi. AB ile katılım müzakereleri yapan ülke ne reformlara ihtiyaç duyuyorsa biz onları yapıyoruz.

ERKLER AYRILIĞI: Yargı, yürütme, yasama. Yargı ne diyor? "Bağımsızılığımızı istiyoruz" diyor. Yargı bağımsız mı? Ben bağımlı olduğu bir yer görmedim. Yargı malesef bağımsız da, yargı tarafsız değil. Sıkıntı burada. Yargının hesap vereceği makam var mı? Yargı karar alırken en son "millet adına"der. Milletin haberi var mı? Sadece şablon var orada. Millet adına icraat yapan biziz biz. Bizi millet getirir, bizi millet götürür. Farkımız bu. Biz millete karşı asla saygısızlık yapamayız. Bizim yaptığımız her reforma, sırf biz yapıyoruz diye karşı çıkmak doğru değildir. Dünyanın neresinde var böyle bir muhalefet tarzı?

YAYGARA YAPMA AŞAĞIYA GEL

Çayırova"nın Şekerpınar Mahallesi"nde Gülnur Erengül adlı kadın, Başbakan"ın yanında bulunan Çayırova Belediye Başkanı Ak Partili Ziyaettin Akbaş"ı işaret ederek, “Ağabeyimin gazi maaşıyla aldığı arsaya yanındaki kişi el koydu” diyerek şikayet etti. Başbakan Erdoğan bunun üzerine “Yaygara yapmayın. Gel konuşalım” diyerek yanına çağırdığı Erengün ile bir süre konuştu. Erdoğan"a şikayet edilen konu, bir süredir Kocaeli"ne gündemi meşgul ediyor. 1999"da Gebze"ye bağlı köy olan Şekerpınar"da Köy Geliştirme Yasası kapsamında 1049 kişiye, o dönemde değersiz olan arazi parsellenerek eşit taksitlerle satıldı. AKP"li belediye başkanı geçen yıl arazilerin üzerine ev yapmadı gerekçesiyle tapuların iptali için dava açtı.