Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan’ın tahliye edilmemesi üzerine hukukçu kurmaylarını toplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Hatip Dicle için açık kapı var mı” diye sorduğu öğrenildi. “Hayır, mümkün değil” yanıtı alan Erdoğan, kurmaylarına seçim kanunun değiştirilmesi teklif hazırlamaları yönünde talimat verdi. Erdoğan, bir heyetin de BDP’yle görüşmesini istedi.
 
Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin vekilliğinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından düşürülmesi, Ergenekon ve Balyoz sanığı milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan’ın tahliye edilmemesi üzerine Başbakan Erdoğan, önceki gün hukukçu kurmaylarıyla bir araya gelmişti. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek katılmıştı. Toplantıda nelerin konuşulduğuna dair bir açıklama yapılmazken, kulislere de bilgiler sızmaya başladı.
 
Kurmaylar YSK’yı suçladı
 
Taraf’ın ulaştığı bilgiye göre Başbakan Erdoğan, hukukçulara Hatip Dicle’nin milletvekili olarak Meclis’e girip girmemesinin hukuki açıdan mümkün olup olmadığını sordu. Kurmaylar, “Mevcut koşullarda Meclis’e girebilmesi mümkün değil” yanıtı verdiler. AK Parti’nin hukukçu vekilleri, Erdoğan’a Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 18 nisanda adaylığını veto ettiği 12 aday arasında Hatip Dicle’nin de bulunduğunu hatırlatarak, Dicle’nin veto kararının kaldırılması konusunda yaptığı müracaatın en başından reddedilmesi gerektiğini söylediler.