Gazze'ye saldırılarını durdurması için İsrail yönetimine Tevrat'tan alıntıyla İbranice seslenerek Lo tirtzah (Öldürmeyeceksin) diyen Erdoğan, İsrail'i dünyayla dalga geçmekle suçladı..

Başbakan Tayyip Erdoğan, son iki günde Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'e, Tevrat'la karşılık verdi. İbranice 'katletmeyeceksin- öldürmeyeceksin' anlamına gelen "'Lo tirtzah" diyen Erdoğan, İsrail'in BM kararlarını dinlemediğini, dünya ile dalga geçtiğini savunarak, BM'ye "Güvenlik Konseyi kararlarını bu denli hiçe sayan, yok kabul eden, uygulamayan ülke BM kapısından nasıl giriyor?" diye sordu. Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'nde bazı il ve ilçe belediye başkanlarının açıklanması töreninde, İsrail'in Gazze operasyonunun 3. haftaya girdiğine dikkat çekti. Erdoğan, hayatını kaybedenlerin sayısının bini aştığını, yaralıların 4 bine ulaştığını, 10 kişilik yaralı grubunu Türkiye'ye getirdiklerini daha fazlasını istediklerini, ancak alamadıklarını söyledi.

HANGİ DİNE, HUKUKA SIĞAR?
İsrail'in askeri tesisleri, silahlı grupların karargâhlarını vurmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Çünkü Hamas'ta böyle şey ne gezer? Nerede olacak böyle bir şey?" diye sordu ve "Bu saldırılar neyle izah edilebilir, bu vahşet hangi gerekçeyle meşrulaştırılabilir?" dedi. Konuşmasında Tevrat'tan bir bölüm okuyan Erdoğan, şöyle dedi: "Savaşın, operasyon yapmanın da bir hukuku vardır. Bizim öğrendiğimiz, bildiğimiz her semavi din insan hayatını kutsal sayar. İnsan hayatına kastetmeyi en büyük günah kabul eder. Tevrat'da, İncil'de, Kur'an-ı Kerim'de bu böyledir. 10 emirden 6.'sı der ki, Tevrat'tan okuyorum şu anda, 'öldürmeyeceksin'. İngilizce 'You shall not die', İbranice 'Lo tirtzah'. O masum çocukları katletmeyi hangi dine, hukuka, insanlığa, vicdana sığdırabiliyorsunuz? İsrail'in pervasızlığı bir tarafa dünya kamuoyunun tepkisizliği insanı daha fazla üzüyor. Gözümüzün önünde insanlık değerleri tükeniyor, ölüyor."

BM'YE SESLENDİ
BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının uygulanamamış olmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Erdoğan, İsrail'in bugüne kadar 100'e yakın BM kararını uygulamadığını belirtti ve şöyle dedi: "BM'ye sesleniyorum. BM Güvenlik Konseyi kararlarını bu denli hiçe sayan, yok kabul eden, uygulamayan ülke BM kapısından nasıl giriyor? Bir taraftan BM Güvenlik Konseyi kararı bağlayıcıdır diyeceksiniz, öbür taraftan uymayan ülke çıkacak."


SABAH