Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Lideri Muammer Kaddafi"nin Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez"in Libya krizine çözüm önerisini kabul etmesi yönündeki haberlere ilişkin değerlendirmesinde, Libya"daki kanı durdurmak için bu sürece katkıda bulunacaklarını söyledi. Erdoğan, Libya konusuna yaklaşırken Libya"nın petrolünün nasıl değerlendirileceğine değil "Libya Libyalılarındır" diye bakmak gerektiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye"ye gelen Slovenya Başbakanı Borut Pahor"u Başbakanlıkta ağırladı. Görüşmelerinin ardından her iki ülke başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Erdoğan, herhangi bir sorun içermeyen iki ülke ilişkilerinin bundan sonraki dönemde de geliştirilmesi konusunu görüştüklerini dile getirdi. Türkiye ile Slovenya arasında Stratejik Ortaklık Belgesi"nin imzalandığını anımsatan Erdoğan Slovenya"nın özellikle AB üyeliği konusunda Türkiye"ye verdiği desteğe teşekkür etti. Slovenya tarafından “10 yılın devlet adamı ödülü”ne layık görüldüğünü de sözlerine ekleyen Erdoğan önümüzdeki dönemde Slovenya"ya yapacağı ziyarette bu ödülü alacağını belirtti.

Slovenya"nın öncülüğünde Gazze"deki saldırılarda yaralanan çocukların rehabilitasyonunu amaçlayan bir proje olduğunu da hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Bu bağlamda tüm dünya kamuoyunu bu önemli konuya duyarsız kalmamaya cağırıyorum” dedi.

-AB İÇİN TÜRKİYE"NİN ÜYELİĞİ AVANTAJDIR-

Slovenya Başbakanı Borut Pahor ise Başbakan Erdoğan"ın önemli bir siyasi lider olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, Türkiye ile AB ilişkilerinin kuvvetlendirilmesinden çok umutlu olduğunu söyledi. Konuşmasında Erdoğan"a büyük övgülerde bulunan Pahor, “Bütün dünya için büyüm bir ilham kaynağı olmaktadır kendisinin çalışmaları. Türkiye"yi kendisine model olarak alan tüm ülkelerde çok önemli bir yere sahip Türkiye. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı AB Türkiye"nin AB üyeliği sürecinde bu gerçeklere yakından bakmalıdır. AB için Türkiye"nin üyeliği büyük bir avantaj olacaktır. Siyasi ve ekonomik bakış açıları söz konusu olduğunda Türkiye önemli bir bölgesel liderliğe sahip. Türkiye şimdiye kadar üstlendiği bütün girişimleri büyük bir başarıyla sonuçlandırdı. Yapılan reformların halk tarafından benimsenmesi noktasında başarılı sonuçlar elde edildi. Benim görüşümde gerçekten de AB"ye üye tüm devletler için çok önemli fırsatlar ortaya çıkıyor Türkiye"nin AB üyeliğinde. Slovenya kesinlikle bu konuda Türkiye"ye destek olmaya devam edecektir” diye konuştu.

-LİBYA LİBYALILARINDIR-

Açıklamaların ardından iki ülke lideri basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Libya krizine yönelik müzakere yoluyla çözüm bulmak için uluslararası komisyon kurulmasını kabul etmesi yönündeki haberleri değerlendirdi. Teklife Arap Birliği"nin de "evet" dediğini kaydeden Erdoğan,

“Bunların detayları bizlere ulaştığı anda bizim de bu sürece katkıda bulunmak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir gayretimiz olur. Çünkü müzakere süreci ile buradaki sıkıntıyı gidermek burada kanı durdurmak burada çatışmaları durdurmak ve ideal bir çıkış yolunu bulmak ve özellikle Libya halkının talepleri istikametinde Libya halkının demokratik taleplerini özgürlüklere yönelik taleplerini göz ardı etmeksizin böyle bir adımın atılmasını çok arzu ederiz. Her zaman söylediğim bir şey var bugün yine söyleyeceğim. Libya"ya Libya"nın petrol kuyularını değerlendirmek üzere bakmamalıyız. Libya halkının huzuru için mutluluğu için bakmalıyız. Demokratik haklarının kazanımı özgürlükler noktasındaki sıkıntılarının giderilmesi için bakmalıyız. Bir de şunu çok samimi söylüyorum “Libya Libyalılarındır” diye bakmalıyız” diye konuştu.