Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, bugün Sırbistan'ı Balkanlar'da istikrar unsuru ve önde gelen bir aktör olarak gördüğünü belirterek, ''Sırbistan'ın benimsediği sorumlu ve özellikle de uzak görüşlü tutum, bölgenin istikrarı için büyük önem taşımaktadır'' dedi.

Başbakan Erdoğan ile Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç, yaptıkları başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, ortak bir tarihi ve kültürün paylaşıldığı Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbaşa ve heyetlerarası görüşm
elerin verimli bir şekilde tamamlandığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ilgili bakanların da kendi alanlarındaki konularda karşılıklı olarak görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Az önce ilgili bakanlarımızın arasında başta terörizm ve örgütlü suçlar olmak üzere, Ağır Suçlarla Mücadele İşbirliği Anlaşması ve onun yanında da çevre alanında işbirliği anlaşmaları imzalanmış bulunuyor. Bu anlaşmaların ülkelerimiz arasındaki güvenlik ve çevre alanlarındaki işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesine en uygun zemini hazırlayacağına inanıyorum.

Samimi ve dostane ortamda gerçekleşen görüşmelerde ikili ilişkilerimizde hedeflenen stratejik işbirliğini hayata geçirebilmek amacıyla somut işbirliği alanlarını ve projeleri ele aldık. Siyasi ilişkilerde kaydedilen gelişmeyi iktisadi, ticari, kültürel ve eğitim alanlarına da yansıtmak için daha fazla çaba gösterilmesi konusunda da mutabık kaldık.

Geçen yıl imzalanan anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin yasal alt yapısı tamamlanmıştır. İşadamlarımızı Sırbistan'ın ekonomik potansiyelini zaman kaybetmeden değerlendirmeleri için teşvik ediyoruz. Girişimcilerimize gerekli kolaylıkların gösterileceğinden eminiz.

Sırbistan ziyaretimde Belgrad-Karadağ koridor otoyolunun 3 bölümünün ve Sancak'ta şehirlerarası yolların Türk müteahhitlik firmaları tarafından yapılmasının ilk adımı olan ön anlaşmaları imzalamıştık. Bugün de bu konuda yaşanan gelişmeleri ve projenin sorunsuz ilerleyebilmesi için yapılması gerekenleri ele aldık.

Ülkelerimiz arasında bir köprü vazifesi gören Sancak Bölgesinin refah ve istikrarına yönelik katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğimizi bu vesileyle tekrar hatırlatmak isterim. Görüşmelerde ayrıca ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili konuları karşılıklı beklentilerimizi de değerlendirme fırsatı bulduk.

Birçok konuda görüş ve yaklaşımlarımızın benzer olması memnuniyet vericidir. Bu anlayış birliğinin başta Balkanlar olmak üzere bölgesel ve uluslararası alanda dayanışma ve işbirliğine de olumlu katkıda bulunacağına inanıyorum.

Sırbistan'ın AB ile bütünleşme hedefinde kararlılıkla ilerlemesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Paylaştığımız bu ortak hedef, Balkanların barış istikrarına da katkıda bulunacaktır. Türkiye, bugün Sırbistan'ı Balkanlar'da istikrar unsuru ve önde gelen bir aktör olarak görmektedir. Sırbistan'ın benimsediği sorumlu ve özellikle de uzak görüşlü tutum, bölgenin istikrarı için büyük önem taşımaktadır.''

-İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET-

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımlarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, küresel finans krizinden sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşüş gösterdiğini anımsatarak, geçen yıl bunun yükseldiğini kaydetti.

Erdoğan, rakamın 416 milyon dolara ulaştığını, ancak bunun iki ülkenin potansiyeli düşünüldüğünde çok düşük olduğunu söyledi. Sırbistan'ın alt ve üst yapı çalışmalarında iki ülkenin önemli bir birliktelik sağlayabileceğini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin ve Türk firmalarının bu ülkede çok önemli işler yapabileceğini söyledi.

Kültürel işbirliği noktasında da Sırbistan yönetiminin, İslam Kültür Merkezi kurulması noktasında bir yer tahsisi yaptığını anımsatan Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in konuyla ilgilendiğini dile getirdi. TİKA'nın da bu ülkede çalışmalarını aynı hızla devam ettireceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Osmanlı eserlerinin restorasyonu noktasında çalışmaların içine girebiliriz, şehitlikler noktasında bunların onarımını tamamlama gayreti içindeyiz. Halklarımızın kaynaşması ülkelerimizin bu ilişkilerini güçlendirme gayretini devam ettireceğiz'' dedi.

A.A.