Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler üzerine hükümet harekete geçti.
Başbakan, Dolmabahçe"deki toplantıda, “Para kazanmak için ilkeleri bir kenara bırakırsanız karşınızda oluruz” dedi. Erdoğan, gemi sanayicilerine sert çıkarak, “Önlem almayanın canını yakarım” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın dünkü gündemi 9 ayda 23 işçinin hayatını kaybettiği Tuzla tersaneleriydi. Sabah saatlerinde Üsküdar"dan polis helikopteriyle Tuzla"ya hareket eden Erdoğan, yaklaşık bir saat bölgeyi havadan inceledi. Ardından Dolmabahçe"deki çalışma ofisine geçen Başbakan burada tersanedeki ölümlere ilişkin bir toplantı düzenledi. Toplantıya gemi inşaat sektörü ve işçi temsilcileri ile bakanlar katıldı. Toplantıda tersanelerde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Erdoğan, taraflarla bir çözüm yolu bulmak için toplandıklarını belirterek, “Gemi inşa sanayimizin son yıllarda gösterdiği büyük başarılan önemli ve gurur vericidir. Maalesef iş kazaları ve ölümler çerçevesinde başlayan tartışmalar sektörün başarısını gölgeleyecek düzeye ulaşmıştır” diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Ancak 47 tersanenin olduğu Tuzla"da ruhsatlara baktığımızda maalesef parmak sayılarını geçmeyecek kadar ruhsat olursa işte bu bizi düşündürür. İnsan odaklı olmayan bir sistem, ne kamuda ne özel sektörde yürüyemez, yürümesine müsaade etmeyiz. "Daha fazla para kazanacağız diye bütün ilkeleri bir kenara bırakacağız" derseniz, kusura bakmayın orada da biz karşınızda durmak durumundayız.”

ÖLÜM İSTEMİYORUM

Dok-Gemi İş Sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu, toplantı çıkışında şu açıklamayı yaptı: “Başbakan toplantıda "Ben Tuzla"da iş kazası istemiyorum, ölüm istemiyorum. Sıfıra indirgemek için ne yaparsanız yapın yoksa canınızı yakacağım" dedi.”

Başbakanlık"tan yapılan açıklamada ise Tuzla"daki iş güvenliği açısından acil eylem planının hazırlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Tersane işçilerinin hepsinin eğitimden geçirileceği kaydedildi.

İçeride toplantı dışarda protesto

BAŞBAKAN"ın sektör temsilcileriyle yapılan toplantısı sürerken dışarıda da görüşmeye davet edilmeyen DİSK"e bağlı LİMTER-İŞ Sendikası ve çeşitli sivil toplum örgütleri, Dolmabahçe"de protesto gösterisi düzenledi. Pankart açan göstericiler, “Sarayda değil meydanda çözeceğiz” sloganları attı.

Bir tersaneye daha kapama

İSTANBUL"da Tuzla masaya yatırılırken İstanbul Valiliği, Dentaş Gemi A. Ş."yi “eksikliklerin giderilmesi amacıyla üretim yapılmaması” kaydıyla 5 gün süreyle kapattı. Açıklamada, Özel Tersaneler Bölgesi 10 numarada bulunan Dentaş Gemi İnşa ve Onarım Sanayi A.Ş"de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin denetim yaptığı hatırlatıldı. İş yerinde risklerinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, “iİ yerinde tespit edilmiş olan rapordaki noksanlıkların tamamının giderilmesi için 5 gün süreyle kapatılmasına karar verilmiştir"" denildi.