DER TAGESSPİEGEL: “ERDOĞAN, MEMNUNİYETLE KARŞILANMAMALI AMA KONUŞMASINA İZİN VERİLMELİ”

Der Tagesspiegel gazetesi, Deutsche Welle Türkçe tarafından yansıtılan yorumunda Başbakan Erdoğan'ın ziyaretini, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un kısa süre önceki Türkiye ziyareti ile karşılaştırırken "Recep Tayyip Erdoğan gittikçe daha az, demokratik ve belli bir dönem seçilmiş bir hükümet başkanı gibi davranıyor” görüşünü öne sürüyor ve ağır eleştirilere yer veriyor. Gazete şöyle devam ediyor:

“Aksine, yolsuzluk ve görevin kötüye kullanılmasının kendisini durduramadığı, demagojik bir otokrat gibi davranıyor. Bu nedenle, acaba kendisi Köln'de memnuniyetle karşılanmalı mı? Hayır. Köln'de konuşmasına izin verilmeli mi? Evet. Erdoğan'ı, Alman hükümeti davet etmedi ve bu nedenle de daveti geri çekemez. Köln ziyareti, resmi misafirlik hakkı doğuran bir resmî ziyaret değil. Öyle ki, kamuya açık bir konuşma çağrısı bile içermiyor. İşte bu durum Erdoğan'ın, son derece nazik eleştirilerine karşı sözlü çıkışlarda bulunduğu Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un kısa süre önceki Türkiye ziyareti ile aradaki farkı oluşturuyor.”

NÜRNBERGER NACHRİCHTEN: “SEÇİM ATMOSFERİNİ YARATMASINA TAHAMMÜL ETMEK ÇOK ZOR”

Başbakan Erdoğan'ın Köln ziyaretine dair bir yoruma da Nürnberger Nachrichten gazetesinde yer veriliyor. Gazete şu savları dile getiriyor:

"Kimi zaman, Erdoğan'ın Alman topraklarında kendi ülke insanında seçim mücadelesi atmosferi yaratmasına tahammül etmek çok zor. Zira konuşması her seferinde, buradaki insanların da Başbakanı olduğu ve bir bölümü on yıllardır burada yaşayan Türklerin yeni memleketleriyle kaynaşmalarının önemli olmadığına dair gizli mesajı da içeriyor Ama ne var ki, bununla birlikte Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un son Türkiye ziyaretinde görüldüğü üzere, kendisi hiçbir surette eleştiri kabul etmiyor."

KİELER NACHRİCHTEN: “ERDOĞAN'A İZİN VERMEMEK ALMANLARIN DEMOKRASİ ANLAYIŞINA UYGUN DEĞİL”

Aynı konuyu değerlendiren Kieler Nachrichten, Erdoğan'ın Köln'de konuşmasına izin verilmesi gerektiğini söylerken "Böylesi, öngörülemeyen, görgüden uzak bir politikacının Almanya'da konuşmasına izin verilmeli mi? Evet, tabii ki verilmeli. İzin verilmemesi Erdoğan ve AKP'liler tarafından, Gauck'a yönelik eleştiriler konusunda kısasa kısas yapıldığı şeklinde izah edilecektir” ifadelerini kullandıktan sonra şu uyarılar yapıyor:

“Erdoğan'ın ağzını kapatarak, fikrini söylemesini engellemek, Almanların demokrasi anlayışına uygun değil. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de demokrasimizin buna dayanıklı olduğunu belirtti. Erdoğan'ın konuşmasına izin vermemek, hiç şüphesiz Almanya'daki en sadık yandaşlarının, Alman toplumuna uyum gösterme isteği olmayan katı dindar Türklerin değirmenine su taşımak olacaktır. Bundan kaçınmalıyız."

GENERAL-ANZEİGER: “SOMA'DAN SONRA OY TOPLAMAYA ÇIKMASI, BUMERANG ETKİSİNE YOL AÇABİLİR”

Bonn merkezli General-Anzeiger gazetesi de Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın ziyaretini Soma'da yaşananlar ışığında değerlendirdiği yorumunda "Erdoğan'ın, Soma'daki faciadan henüz birkaç gün sonra ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurtdışındaki Türklerin oylarını toplamaya çıkması, bir bumerang gibi ters etkiye yol açabilir” görüşünü dile getirdikten sonra “ Her zaman kendini sade insanların savunucusu olarak sunan Erdoğan'ın maskesi, iktidarının üzerine titreyen normal bir siyasetçi gibi davranmasıyla birlikte düşüyor: Sultan çıplak” iddiasında da bulunuyor.