Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın katılmadığı Davos-Klosters toplantılarının 40"ıncı yılı onuruna hazırlanan albümde "one minute" krizine değinildi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın başlayıp altı gün sürecek olan ve bu yıl 40"ıncısı gerçekleştirilecek Davos-Klosters toplantılarına gitmedi, ancak Dünya Ekonomik Forumu"nun Davos toplantılarının 40"ıncı yılı onuruna hazırladığı bir albümde "one minute" tartışmasına yer verildi. "Dünya Ekonomik Forumu - Tarihin Biçimlenmesinde Bir Ortak: İlk Kırk Yıl 1971-2010" başlıklı yayında, Davos toplantıları yıl yıl özetlendi.-DAVOS"UN ŞÖHRETİ ERDOĞAN-PERES GİBİ TARTIŞMALARDAN GELİYOR?-

2009 yılına ayrılan "2009 Küresel Kriz Yılı" başlıklı bölümde "Davos"un şöhreti, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan"ın, Gazze ile ilgili bir panelde, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile ateşli bir tartışmadan sonra oturumun sonunu beklemeden sahneyi terk etmesinin de teyid ettiği gibi, en tartışmalı konuların bile bazen büyük bir hırsla tartışıldığı bir yer olmasından geliyor. Haber bültenlerinde geniş bir şekilde işlenen olay, dünya çapında bir tartışmayı ateşledi" denildi.Albümde Başbakan Erdoğan"ın 1998 yılına ait, ancak bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken DEF 1998 Kasım-İstanbul toplantılarında görüldüğü bir fotoğraf da yer aldı.

One minute 5 kıtada

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi"nde Gazze saldırısı dolayısıyla İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres"e söylediği "one minute" uyarısı, bu kez Amerika'da yankılandı. Olayın birinci yıldönümü dolayısıyla tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleyen One Minute Küresel Barış Platformu, Amerika'da yaptığı gösteri ile adaletsizliğe ve savaşlara karşı yeniden 'One Minute' dedi.

Erdoğan'ın geçen sene Davos'ta Gazze saldırısı ile ilgili bir forumda söylediği 'one minute' sözünden yola çıkarak kurulan One Minute Küresel Barış Platformu 5 ayrı kıtada çeşitli gösteriler düzenliyor. 29 Ocak günü İstanbul ve Gazze"de aynı anda etkinlikler gerçekleştirmeyi planlayan platform, dün de Amerika'da bir gösteriye imza attı. New Jersey eyaletinin Paterson bölgesinde gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar, adaletsizliğe karşı 'one minute' diye slogan attı. Katılımcılar, yağmura rağmen yaklaşık bir saat boyunca etkinliği sürdürdü. "Daha fazla adalet ve barış için one minute' ve 'Filistin güçlü dur" yazan pankartlar açan grup, Filistin ve Irak'a adalet istedi.

Etkinliğe destek veren Dr. Hani Awadallah, Başbakan Erdoğan'ın cesur bir lider olduğunu söyledi. Erdoğan'ın Arap ülkelerinin yöneticilerine benzemediğini ve adaletsizliğe karşı sesini yükselttiğini ifade eden Awadallah, "Erdoğan, gerçek Müslüman, gerçek bir dünya lideri" diye konuştu. Filistin kökenli bir katılımcı ise Erdoğan'a kendilerini anladığı için teşekkür ederek, "Seni seviyoruz Erdoğan" diye slogan attı.

Platformun Amerika temsilcisi Başçı Dinç ise, yaptığı açıklamada, tüm dünyada barış ve adaletin temin edilmesi için böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Sayın Başbakanımızın dediği gibi biz de Filistinli arkadaşlarımız ile beraber dünyada ırkçılığa karşı, haksızlığa karşı, ayrımcılıklara ve savaşlara karşı one minute demek için toplandık" diye konuştu.

Etkinliğe destek veren Doğan Necmioğlu da, "Bütün Türkiye'ye bütün dünyaya buradan one minute diyoruz. Herkes düşünsün, barış nedir, nasıl sağlanır? Biz de o amaçla geldik buraya, dostlar da yalnız bırakmadı bizi" dedi. /milliyet