EPDK, akaryakıta tavan fiyat uygulamasına itiraz eden dağıtıcılara son sözünü söyledi. Başkan Mustafa Yılmaz şirketlere, "Maliyetlerinizi azaltın, metodolojiye uyun, tavanı kaldırırım" mesajı verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıta tavan getirilmesine isyan eden sektöre son bir uyarıda bulundu. Tavan nedeniyle kâr marjlarının düştüğünü ileri süren şirketler, akaryakıt fiyatlarının belirlendiği metedolojinin değiştirilmesini isterken EPDKBaşkanı Mustafa Yılmaz şartlarını açıkladı. Yılmaz, sektördeki firmaların metodolojiye uyması halinde tavan fiyatın kalkacağını açıkladı. Tavan fiyat uygulamasının ana nedeninin akaryakıt şirketlerinin yüksek transfer ücretleri ve promosyonlar gibi maliyetler olduğunu vurgulayan EPDK, bu yanlış kararların suçunun tüketiciye yansıtılmasına izin vermemeye kararlı. 
 
SON SÖZ TÜKETİCİNİN 
 
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) yöneticileriyle konuyu görüşen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, piyasaya müdahale etmek istemediklerini ancak dağıtım şirketlerinden de mevcut tarife metodolojisine uymalarını beklediklerini iletti. Akaryakıt sektöründe 'serbest piyasa' denilerek yüksek bayi transfer ücretleri, promosyonlar ve benzer gider kalemlerini içeren maliyetlerin tüketicilerin cebinden çıktığını ifade eden Yılmaz, "Dağıtım şirketleri EPDK'nın fiyat metodolojisine uymayı taahhüt ederse tavan fiyat uygulamasını bitirebiliriz" dedi. Şirketler ise Yılmaz'ın talebine metodolojide yeni bir çalışma yapılması önerisiyle yanıt verdi. Bunun üzerine iki tarafın itirazlarının masaya yatırılacağı teknik bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Görüşmede dağıtım şirketleri de kaçak akaryakıt ve verginin minimuma düştüğüne dikkat çekerek, Türkiye'de taşıma, personel ve çevre maliyetlerinin AB ortalamasının üzerinde olduğunu belirttiler. 
 
EN UCUZ İSTASYON ARANIYOR
 
EPDK, 20 Şubat'ta benzin ve motorine iki ay süreyle tavan fiyat uygulaması getirmişti. Buna göre, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek litre başına marj 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruş oldu. Pompa fiyatında ise litrede 9-10 kuruşluk indirim gelmişti. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektördeki "serbest piyasa" uygulamasının tüketiciye zarar verdiğini ve bu nedenle en ucuz istasyon hangisiyse oradan yakıt alma durumu oluştuğuna dikkat çekerek sistemin yanlış olduğuna dair şirketleri uyardı.