Haiti'yi vuran son 200 yılın en şiddetli depreminde ölü sayısının 50 bini aştığı açıklanırken, 3 gün sonra enkazdan sağ çıkarılan 2 yaşındaki çocuk, yürekleri yanan Haitililere umut ışığı oldu. Haiti'de kurtarma çalışmaları zamana karşı yarış halinde sürdürülürken, enkaz yığınına dönen başkent Port-au-Prince'den sevindirici bir haber geldi. İspanyol kurtarma ekipleri Redjeson Hausteen Claude isimli bebeği, üç gündür kaldığı enkazın altından canlı olarak çıkararak, annesinin kollarına teslim etti. Sağ salim yıkıntıların arasından çıkarılan Claude, yakınları enkaz altında olanlara da umut ışığı oldu.

BM SİLAHLANMA YETKİSİ İSTEDİ

Port-au-Prince'de yerleşim birimlerinin yüzde 10'unun yıkıldığı, 1.5 milyon kişinin evsiz kaldığı bildirildi. Gıda ambarları talan edilen BM'nin, yağma ve gasp olaylarının yaşanmaması için barış gücünün silah kullanması için yetki istediği öğrenildi. Sokakların cesetlerle dolu olduğu kentte güvenlik tamamen çöktü ve salgın hastalık tehlikesi başladı. Depremden sağ çıkanlar ise su için birbirleriyle adeta savaş içine girdi. Öte yandan sürgündeki eski Haiti Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide ülkesine dönmeye hazır olduğunu söyledi.

Bilim adamları 2008'de uyarmış

Bölgedeki fay hattında artan baskının endişe verici işaretlerini fark eden bilim adamlarının, 2008 yılında düzenlenen konferanslarda Enriquillo fay hattının 7,2 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini gösteren bulgularını sundukları anlaşıldı.

Cesetleri dozerler ile yol kenarına atıyorlar

Yardımların ulaşmamasına öfkelenen Haitililer, cesetlerle yollara barikat kurdu. Birçok Haitili, ölen yakınlarını gömecek mezar yeri bulamazken, sokaklara yığılan cesetlerin dozerlerin kepçelerine doldurulup yol kenarındaki çukurlara atılması skandala neden oldu.

Küba Amerika'ya hava sahasını açıyor

Küba, Haiti depreminde yaralananların tahliyesi için yıllar sonra ABD'ye hava sahasını kullanma izni verdi. Beyaz Saray Sözcüsü, Küba'daki Guantanamo körfezinde bulunan ABD Üssü'den kalkan tahliye uçaklarının Florda'ya giderken Küba toprakları üzerinden geçmesine izin verildiğini bildirdi. Anlaşmayla, uçakların ABD'ye ulaşma süresi 90 dakika kısalacak. ABD ordusu kurtarma ekipleri, Haiti depreminde yaralananları tedavi için Guantanamo'ya götürüyor.

Üç ABD Başkanı destek için bir arada

ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Haiti'nin yeniden kalkınması ve imarı için vakit geçirmeksizin uluslararası bir konferans hazırlıkları için birlikte çalışmaya karar verdi. Bu arada Obama, eski başkanlar Bill Clinton ve George Bush'u Haiti'ye birlikte yardım etme konusunda ikna etti. Bill Clinton, “1975'te gecikmeli balayımızı Haiti'de geçirmiştik” dedi. Bu arada ABD'li aktör George Clooney'nin, felaketzedelere destek için bir program yayımlanması konusunda MTV ile çalıştığı bildirildi.

Dünyadan yardım yağıyor

Haiti'ye taahhüt edilen acil yardımların tutarı 500 milyon doları buldu. Yardım yapanlar ise şöyle: Türkiye: 1 milyon dolarlık nakdi yardımın yanı sıra mobil hastane ve insani yardım malzemesi. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu: 100'er milyon dolar. ABD: İlk aşamada 100 milyon dolar ve 3 bin 500 Amerikan askeri. Google: 1 milyon dolar ve kurtarma ekiplerine teknolojik imkanlar. Avustralya: 9 milyon dolar. Brezilya: 15 milyon dolar ve 8 insani yardım uçağı. Kanada: 100 milyon Kanada doları.

AB: 3 milyon avro. Birleşik Krallık: 6,87 milyon avroluk mali yardım. Güney Kore: 1 milyon dolarlık acil yardım ve kurtarma ekibi. Karayipler: Guyana ile Trinitad-Tobago :2 milyon dolar. Hollanda: 2 milyon avro'luk yardım paketi. Öte yandan Japonya da, 5 milyon dolarlık yardım sözü verdi./yeni şafak