? Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından 27 Eylülde Pakistan'a yardımlardan sorumlu özel temsilci olarak atanan Büyükelçi Rauf Engin Soysal, başkent İslamabad'da görevine başladı.

Büyükelçi Soysal, Pakistan tarihinin en büyük doğal afeti olarak kayıtlara geçen, 2 bin kişinin öldüğü, 21 milyon kişinin etkilendiği ve 8,5 milyon kişinin evsiz kaldığı sel felaketinde BM'nin Pakistan'daki bütün operasyonlarının tek yetkilisi olacak.

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğinde AA muhabirine demeç veren Büyükelçi Soysal, BM özel temsilcisi olarak Pakistan'da görev yapmanın büyük bir onur olduğunu vurgulayarak, "Bu kutsal göreve layık olmaya çalışacağım" dedi.

İslamabad'daki görevinin ilk gününde BM yetkililerinden sel felaketinin boyutları hakkında kapsamlı brifing aldığını belirten Soysal, hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlayacağını ve ilk ziyaretini pazartesi günü sellerden en fazla etkilenen bölgelerin başında gelen güneydeki Dadu bölgesine yapacağını söyledi.

2007 ile 2009 yılları arasında Türkiye'nin İslamabad büyükelçisi olarak görev yaptığını hatırlatan Soysal, "Pakistan makamlarından sonsuz destek, dostluk ve kardeşlik gördüm, bu göreve layık olmak ve Pakistan halkının yardımına koşmak için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım. BM olarak Pakistan'da tek bir ses ve etkili bir ses olarak çalışacağız" diye konuştu.

Soysal, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile bir araya geldiğini, bu göreve getirilmesine verdiği katkılardan dolayı kendisinie teşekkür ettiğini bildirdi.

Çalışmalarını İslamabad'dan yönetecek Soysal'ın New York'ta da bir ofisi bulunacak. Soysal'dan önce bu görevi Fransız Jean Maurice Ripert yürütüyordu.

Soysal'ın normal süresinin bir yıl olduğu, ancak bu sürenin uzatılabileceği belirtiliyor.

A.A.