Engellilerin bir günlüğüne de olsa engellerini unutma fırsatı bulduğu etkinliğe, ilçe protokolünden kimsenin katılmaması engellileri üzdü.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Didim ve Yöresi Engelliler Derneği dernek üyelerini düzenlediği etkinlikte bir araya getirirken, dernek üyeleri çalınan müzik eşliğinde gönüllülerince eğlendiler. Belediye Düğün salonunda yapılan etkinliğe Dernek Başkanı Bedri Altıntaş, Dernek üyeleri, Özel Eğitim merkezinde eğitim alan öğrenciler ve öğretmenler ile Didim Belediyesinde çalışan Engelli belediye personeli katıldı.

Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Bedri Altıntaş, “BM teşkilatının genel kurulu tarafından sakat hakları bildirgesinin kabul edilişinin yıl dönümü olan 3 Aralık günü Dünya"da ve ülkemizde Özürlüler günü olarak kabul edilmiştir. Bugünler de biz engelliler ve onların temsilcisi olan sivil toplum örgütleri, engellilerin sorunlarını ele alır, geliştirmiş olduğumuz çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşır ve kabulü için destek aramaya çalışırız. 2009 yılının bu 3 Aralık günün de ülkemizdeki Engellilerin öncelikli sorunları ile bunlara ilişkin görüşlerimizi aşağıdaki biçimiyle kamuoyu ile paylaşır, bir an önce çözüme kavuşturulması konusunda tüm tarafların etkin ve anlamlı ilgilerin bekleriz” dedi.

“İlk kez Özürlüler Kanunu ve bu kanunda sonradan yapılan değişikliklerle tüm Türk vatandaşlarının engelli çocuklarına kapsayacak biçimde genişletilip yaygınlaştırılan bakım hizmetlerinde de ciddi sıkıntılar devam etmektedir” diyen Altıntaş, “Bu alanda acımasız rekabet ve rant hırsına teslim edilmeye adaydır. Yapılan ödemeler özel sektörce yeterli bulunmadığından özel bakım evleri açılmamakta sermaye çevreleri ilgili bürokrasiyi de etkileyerek ödeneklerin bugünkü düzeyinin iki üç mislini çıkarılması için baskı oluşturmaktadır. Bakım hizmetlerine ayrılan kaynaklar sınırlı olduğundan özellikle evde bakım hizmetlerinde son derece müşkül ve cimri davranılmakta engelli vatandaşlarımızın aileleri uzun bürokratik işlemlerle taciz edilmektedir. Bakım hizmetlerinin şartı olarak konulan ailedeki birey başına gelirin asgari ücretin 2/3"ünün altında olması zorunluluğu kaldırılmasını, yoksulluk ölçütü kullanılmadan bakıma muhtaç tüm engelli vatandaşlarımızın bakım hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlanmasına en iyi bakımın aile ortamında yapılabileceği gerçeğinden hareketle evde bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına ve özendirilmesine bakıma ayrılan kaynakların arttırılması için bakım sigortası sistemi ile sağlam güvencelere kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamından dernek üyelerine ve katılıcılara çeşitli ikramlarda bulunulurken, dernek üyesi çocuklar çalınan müzik eşliğinde eğlenerek gönüllerince bir gün kutladılar. Düzenlene etkinliğe ilçe protokolünden kimse katılamaması da dikkatlerden kaçmadı.