Görme engelli vekil Lokman Ayva, tek başına oy kullanmaya gidemeyecek olan 300 bin engelli seçmen için YSK'ya yaptığı başvuruya yanıt verilmemesine tepkili..

29 Mart seçimlerinde "bir organizasyon gerçekleştirilmeden" sandık başına gidemeyecek durumdaki 300 bin engellinin durumu; Türkiye'nin özürlü hakları açısından da bir sınav olacak. AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin daha rahat oy kullanabilmesi için önerilerini sunacağı YSK yetkililerine, randevu vermedikleri için tepki gösterdi. Türkiye'de yaklaşık 8.5 milyon engelli var. Bunların 4.5 milyonu 29 Mart'ta oy kullanma hakkına sahip olan seçmenlerden oluşuyor. Bu engelliler arasında 300 bini ise "bir organizasyon olmadan" evlerinden çıkıp tek başlarına sandık başına gidemeyecek olanlar.

KANUNDA VAR
Ayva, özellikle bu 300 bin kişi için girişimlerde bulundu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu'ndan randevu aladağını belirten Ayva, "Telefonlarıma çıkmadılar. Randevu vermiyorlar" dedi. Ayva'nın dikkat çektiği bir başka nokta ise özellikle görme engellilerin "refakatçi" eşliğinde oy kullanmalarının "serbest irade"yi etkileme ihtimali oldu. Ayva'nın çözüm önerileri şöyle:

* Görme engelliler için arasına oy pusulasının konulacağı delikli özel bir karton bastırılabilir.

* Elleri olmayanlar için, ağızlarıyla kullanabilecekleri 30-40 santim uzunluğunda bir mühür yapılabilir.

* Özürlüler için 'ortak nokta'lar kurulabilir.

* Koltuk değnekli, tekerlekli sandalyeli ve evden çıkamayanlar, belediye araçlarıyla taşınabilir. Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun da, özürlü seçmenler için önlemler alınmasını düzenliyor. 74. maddede, "Özürlü seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gereken tedbirler alınır" deniliyor.

SABAH