Hükümetin, engelli çocukları okutan özel eğitim kurumlarına verdiği para desteği, 'masrafları çok artırdığı için' geri çekiliyor, veliler tepkili.
Seçim öncesi bilbordlara, engellilere verdiği haklarla ilgili afişler astıran AKP hükümeti, şimdi bunları geri almaya başladı. Radikal gazetesinin haberine göre, engelli çocukların, özel eğitim kurumlarında aldığı eğitim giderlerini 2006 yılında karşılama kararı alan hükümet, uygulamaya son veriyor. Engelli aileleri bugün kararı protesto edecek.

2006 yılı haziran ayında, sosyal güvencesi olan engellilerin, özel eğitim kurumlarında eğitim alması halinde eğitim giderlerinin karşılanması için var olan kanunda değişiklik yapıldı. Kanun değişikliği öncesi özel eğitim kurumlarında eğitim gören engelli sayısı 67 bin iken, sayı 161 bine yükseldi. Engelli çocuk başına 388.8 YTL ödeme yapılan özel eğitim kurumlarında bu iş için 30 bin istihdam sağlanmıştı.
Ancak hükümet, masraflar çok olduğu gerekçesiyle bu kararından vazgeçti. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından 20 Kasım'da yayımlanan genelge 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek.

GENELGEDEKİ DÜZENLEMELER ŞÖYLE

Yerleşim birimlerinde resmi veya özel eğitim okuluna devam eden engelli öğrencilerin bireysel veya grup eğitimi için her türlü tedbir okul bünyesinde alınacaktır.

Özel veya resmi özel eğitim okullarından herhangi birine veya özel eğitim sınıfına devam eden engelli çocukların ayrıca, özel eğitim kurumlarından destek eğitimi almaları halinde eğitim giderleri karşılanmayacak.

Ancak birden çok engeli olan ve resmi okulda eğitimi yapılan engel türü dışında öğrencinin sahip olduğu ikinci veya daha fazla engel türünde bireysel destek eğitimi alması gerektiği Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporunda belirtilen engelli çocukların, özel eğitim kurumlarından, en fazla altı seansa kadar bireysel eğitim almaları halinde eğitim giderleri karşılanacak.

Zorunlu eğitim çağında olup rehberlik araştırma merkezince düzenlenen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporlarında özel veya resmi eğitim okuluna devam etmesi gerektiği belirtilen engelli çocuklar, bu okullara devam edecek. Bu okullara devam etmeyip diğer özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden eğitim almaları halinde eğitim giderleri karşılanmayacak.

Engelli çocuklar, destek eğitimini ancak bulunduğu il/ilçe merkezinde özel veya resmi özel eğitim okulunun bulunamaması halinde alabilirler.
Özel Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Mustafa Metin Taş, genelgenin engelli çocukları karanlık odalara mahkûm edeceğini söyledi. Kanun değişikliğinin engelli aileleri için bir yıllık geçici bir mutluluk yaşattığını ifade eden Taş, "AKP hükümetinin engellilerle ilgili vaatleri, yaptıkları birer seçim yatırımıymış" dedi. Kurumlarda 30 bin istihdam yaratıldığına dikkat çeken Taş, genelgenin 1 Aralık'tan itibaren geçerli olmasına da itiraz etti. Taş, "Bu kadar kısa süre içerisinde, biz nasıl yeni bir düzenlemeye gideceğiz. Şimdi bu kadar istihdam ne olacak. Ayrıca bizden doğan boşluğu Milli Eğitim okulları üstlenecek. Fiziki şartları ile yeterli olamayan ilköğretim okulları var. Onlar bir haftada nasıl bir düzenleme yapmayı düşünüyor" dedi.
Dernek yönetim kurulu üyesi Mustafa Sedat Taş ise, "Engelli aileleri genelgeye çok tepki gösterdi. Çünkü çocuklarında olumlu gelişmeleri fark edebiliyorlardı" dedi.
Özel eğitim kurumu kurucusu Mustafa Özçelik de, genelgenin yasa ve yönetmeliklerle çeliştiğini yargının yürütmeyi durdurabileceğini söyledi. Özçelik, "Suiistimal varsa, Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetlemeyle görevli müfettişleri de vardı" dedi. Özçelik tepkisini şöyle dile getirdi:
"Bu genelgenin yürürlüğe giriş tarihi 1 Aralık 2007. Bazı istisnalar dışında 'bireysel' ve 'grup' eğitimlerinin, engelli çocukların kendi okullarında yapılmasını ön öngörmekte. Halbuki Milli Eğitim'le en az ilişkisi olan herkes bilir ki, Türkiye'de ne özel eğiticisi bakımından, ne de fiziki şartlar bakımından 'bireysel fizyoterapi odaları' gibi bir altyapı bulunmamaktadır. Bir hafta içinde de, bu altyapının bakanlıkça sağlanabilmesinin mümkün olamayacağı açıktır."
Genelgeye engelli aileleri de tepki gösterdi. Yarın Ankara'da tepki yürüyüşü düzenleyecek olan engelli aileleri, 3 Aralık Engelliler Günü'nde de Türkiye genelinde eylemlerle genelgeyi protesto edecek.