1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe girecek yönetmelik kapsamında bankalar, engelli müşterilerine sundukları, kullanımı kolaylaştırıcı veya bilgilendirici hizmetler dolayısıyla ek ücret talep edemeyecek. ATM ekranları ışık, karanlık gibi faktörler neticesinde görüntünün kalitesinin düşmesini ve görünmez olmasını önleyecek şekilde seçilecek.

ATM ve çevresinin yeterli miktarda aydınlatılması, buna karşın ışığın ATM’yi kullanacak müşterinin gözünü olumsuz etkilememesi sağlanacak.

Para alma, para yatırma, kart ve fiş yuvalarıyla kulaklık girişi, engelli müşterilerin kolaylıkla ve güvenli bir şekilde erişebileceği, kullanabileceği biçimde tasarlanacak.

Ortopedik engelli müşterilerin kullanabilmeleri amacıyla, tekerlekli sandalyeyle ulaşmak ve geri dönebilmek için ATM önünde yeterli manevra alanı bulunacak. Ayrıca, tekerlekli sandalyeden ATM klavyesine erişebilmek için ATM yüksekliği uygun olacak.

Banka, her 100 ATM’den 2’sini ortopedik engelli müşterilerin kullanımına uygun hale getirecek.
Sesli menü fonksiyonu

Görme engelli müşterilerin kullanımına uygun ATM’lerde; ekranda gösterilen uyarılar, yönergeler, müşterinin girdilerine ilişkin istenilen onay, hata mesajları gibi bilgilerin sağlanmasına yönelik sesli menü fonksiyonu bulunacak.

Sesli menü kulaklık girişi veya telefon ahizesi ile sunulacak. ATM ve Pos cihazlarının tuşları üzerinde yer alan semboller kabartma olacak.

Banka, şube personelini işaret dili öğrenmesi konusunda teşvik edecek.