Küçük yaşta geçirdiği menenjit nedeniyle ortopedik engelli olan öğretmen İlteriş Bilginsoy, koltuk değnekleri ile yürümekte zorlanınca pes etmedi. Otomobilini satarak aldığı bilgisayar destekli teknik donanımdan yararlanan Bilginsoy, tekerlekli sandalyesinde oturduğu yerden öğrencilerine eğitim vermeye başladı. İlteriş öğretmen, evinde bulunan tarayıcı, yazıcı ve fotokopi makinesini de okula getirdi.

SAMSUN"un Çarşamba İlçesi"ne 6 kilometre uzaklıktaki Karaağaç Köyü İlköğretim Okulu"nda 22 öğrenciye ders veren öğretmen bedensel engelli İlteriş Bilginsoy (32) azmiyle dikkat çekiyor.

3.5 yaşında geçirdiği menenjit nedeniyle ortopedik engelli olan evli ve 2 çocuk babası sınıf öğretmeni Bilginsoy, koltuk değnekleri ile sınıfta yürümekte zorlanınca pes etmemiş. Otomobilini satarak aldığı bilgisayar destekli teknik donanımdan yararlanan Bilginsoy, tekerlekli sandalyesinde oturduğu yerden öğrencilerine eğitim veriyor.

Evinde bulunan tarayıcı, yazıcı ve fotokopi makinesini de okula getiren öğretmen, işleyeceği ders konularını kitaptan tarayarak ışıklı yansıtıcıyla tahtaya aktarıyor. Bu şekilde öğrencilerine görsel anlamda da eğitim vermeye çalışan Bilginsoy"un çabası meslektaşlarının da takdirini topluyor. Bilginsoy, "Amacım öğrencilerimi en iyi şekilde eğitmek. Bir diğer amacım da "Bu engellidir yapamaz" şeklindeki önyargıları yıkmak. Sanırım bunu başardım. Ayrıca bu sistem sayesinde hem benim hem de öğrencilerimin performansı arttı" dedi.

Herşeyi devletten beklememek gerektiğini de söyleyen İlteriş Bilginsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evimde bulunan cihazları devlet de bize temin edebilirdi. Ancak her şeyi devletten beklememek erekir. Ben öğrencilerime en iyi hizmeti verebilmek için ayrıca engellilerin de başarılı olabileceğini göstermek için bu yolu seçtim. Projektörden ders anlatmak hem benim hem de öğrencilerim için çok faydalı oldu. Özellikle bir köy okulunda öğretmenlik yapmayı ben istedim. Çünkü buradaki çocukların da en iyi hizmeti almalarının hakları olduğunu düşünüyorum."

Özürlü kadrolarının yüzde 82"si hálá boş

TÜRK Sağlık-Sen"in, "3 Aralık Dünya Özürlüler Günü" nedeniyle yaptığı araştırmaya göre, devlet kurumlarında yeteri kadar özürlü personel istihdam edilmiyor. Nisan 2007 verileri dikkate alındığında kamu kurumlarında toplam 1 milyon 749 bin 516 memur çalışıyor. Yüzde 3 oranına göre çalıştırılması gereken özürlü personel sayısı 52 bin 485 kişi iken, sadece 9 bin 193 özürlü vatandaş kamuda memur olarak istihdam ediliyor. Kadroların yüzde 82"si boş duruyor ve atama yapılmıyor.

Murat SANDIKÇI- Muharrem ÖNER/ÇARŞAMBA, DHA