Adana'da engelli Ertan Kurmuş, oturdukları apartmanda asansör olmadığı için 5. kattaki evlerine babasının balkona kurduğu vinç sistemi sayesinde inip çıkabiliyor. Ertan babası sayesinde Türkiye'deki şanslı engelliler arasında. Onbinlerce engelli ise evinden dışarı bile çıkamıyor.
 
BABASININ GÜCÜ ONU ÇIKARMAYA YETMİYOR
 
Adana'da emekli bir baba, oturdukları apartmanda asansör olmadığı için engelli oğlunu balkona kurduğu vinç sistemi sayesinde 5. kattaki eve inip çıkmasını sağlıyor.
 
Baba Mahmut Kurmuş, oğlu Ertan'ın (36) doğum sırasında beynine bir süre oksijen gitmemesi sonucu meydana gelen hasar nedeniyle spastik olduğunu ve hareket kabiliyetinin kısıtlandığını söyledi.
 
24 yıldır aynı apartmanda oturduklarını daha önceleri Ertan'ı küçük olmasından dolayı kucaklarında veya tekerlekli sandalyesinde aşağı indirip çıkarabildiklerini belirten Baba Kurmuş, yaşı ilerledikçe oğullarını taşımaya güçlerinin yetmediğini, bu nedenle dışarı çıkamayarak eve kapanmak zorunda kaldığını ifade etti.
 
Evde canı sıkılan ve hayata küsen oğlunu zaman zaman komşularının yardımıyla dışarı çıkardıklarını anlatan Baba Kurmuş, "Oğlumun evde oturması ve hayata küsmesinden dolayı çok üzülüyordum. Bir gün televizyondan asansörü olmayan bir binada vinç sistemi ile bir engellinin de dışarı çıktığını görünce ben de oğlum için böyle bir sistem yaptırmaya karar verdim. Daha sonra bir tanıdığımın yardımı ile evin balkonuna küçük bir vinç yaptırdım" dedi.
 
Baba Kurmuş, yaptırdıkları vinç sistemi sayesinde oğullarının rahatlıkla aşağı inip çıkabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
 
"Oğlumun diğer çocuklar gibi aşağı inip, arkadaşlarıyla zaman geçirmesi, toplum içine girmesi amacıyla bunu yaptırdım. 4 yıldır bu sistem ile oğlum dışarı çıkıp, istediği yeri gönlünce gezebiliyor. Bu sistemi yaptırmadan önce durumu çok kötüydü, Allah'a şükür şimdi çok iyi. İstediği an dışarı çıkabiliyor. Evimin balkonuna kurduğum taşıma sistemi durumu çok kötü olan oğlumun hayata bağlanmasını sağladı."
 
AŞAĞI İNİP ÇIKTIKÇA MUTLU OLUYOR
 
Anne Pervin Kurmuş ise daha önce evlerini asansör olmadığı için değiştirmeyi düşündüklerini, ancak emekli aylığıyla bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.
 
Daha sonra eşinin bu sistemi yaptırmaya karar verdiğini anlatan Anne Kurmuş, "Bu sistem hem çocuğumun hem de bizim hayatımızı değiştirdi. Daha önce oğlumuz eve kapalıydı ancak şimdi bu sistem ile dışarı çıkabilme imkanı bulduğu için mutlu oluyor. Zor, tehlikeli ama çocuğum için bu çok önemli" dedi.
 
Anne Kurmuş, asansörlü bir eve çıkmak istediğini, bunun için TOKİ'ye yaptıkları başvurudan sonuç alamadıklarını belirterek, yetkililerden asansörlü bir ev alabilmeleri konusunda yardımda bulunmalarını istedi.
 
Durumundan çok memnun olan ve konuşmakta güçlük çeken Ertan Kurmuş ise akülü sandalyesinin şarjının hemen bittiğini belirterek, "Yeni bir akülü sandalye de istiyorum. Duyarlı insanlara sesleniyorum, çok mutlu olurum" dedi.
 
BEŞİKTAŞ'IN MAÇLARINI KAÇIRMIYOR
 
Fanatik bir Beşiktaş taraftarı olan engelli Ertan'ın akülü aracının arkasında bile "01 BJK 1903" yazıyor. Anne ve babası Ertan'ın, televizyonda taraftarı olduğu Beşiktaş'ın maçlarını bir an olsun bile kaçırmadığını, spor yorumlarını takip ettiğini söyledi.
 
 
 
Kaynak : http://www.internethaber.com/engelli-gencin-buyuk-azmi-390225h.htm?interstitial=true#ixzz1ghu0qihn