AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2023'e kadar uygulanacak "Ekonomi- Politik Vizyon Belgesi" ile ilgili yazarlarla sohbet toplantısı düzenledi. Merkez Bankası ile ilgili tartışma konusunda kişisel fikirlerini açıklayan Kurtulmuş, "Yasada birtakım eksiklikler var. Amaç ve araç bağımsızlığının birbirinden ayrıştırılması gerekiyor. Sadece fiyat istikrarına odaklanan bir Merkez Bankası mı yoksa istihdam, büyüme ve cari açığı da göz önünde bulunduran bir Merkez Bankası mı?" dedi. ABD Merkez Bankası'ndan örnek veren Kurtulmuş, Ben Bernanke'nin kalkınmacı ve orta direği destekleyici politikalara yöneldiğini anlattı. Hükümetin ekonomik çerçeveyi çizdiğini, Merkez Bankası'nın da buna uymak durumunda olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Merkez Bankası sadece fiyat istikrarına bakıyor. Ama enflasyon mezarlıkta sıfır" diye konuştu. Üst kurullarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, "Teorik olarak örnek verecek olursak, EPDK'nın yetkisi şu anda Enerji Bakanlığı'ndan daha fazla" dedi. 

GÖKDELENE PARA YATIRDIK 
Yeni bir büyüme modeline ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, "Yüksek faiz buraya gelen parayı artırıyor. Ama parayı nerede kullanıyoruz? Gökdelenlere evlere yatırdık. Ümraniye'nin arkalarında dahi 1 milyona evler var. Her yıl işsiz sayısı 700 bin artıyor. Türkiye'nin en az yüzde 5 büyümesi gerekir. Bunu sağlamak için de farklı bir model gerekiyor" diye konuştu. Kurtulmuş, 12 yıllık büyüme modelinin üretmeden kalkınma modeli olduğunu söyledi. Kurtulmuş, üretim, istihdam ve rekabetçilikle ilgili cesur reformlar yapılması gerektiğini belirtti. 

ELİTLER EKONOMİSİNDEN ÇIKMALIYIZ
Vizyon belgesinin sloganının 'makro istikrardan mikro başarılar' olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi: "Demokratikleşme sadece siyasal anlamda değil ekonomik olarak da olmalı. Elitler ekonomisiolmaktan çıkıp halkın ekonomisi haline dönmemiz gerek. Yeni bir ruha ihtiyaç var." Bölgesel asgari ücretin Anayasa'ya aykırı olacağını savunan Kurtulmuş, doğrudan yabancı sermayeyi artıracak formüller bulunması gerektiğini anlattı.

ÖRTÜLÜ VESAYETLER VAR
2023'e kadar uygulanacak "Ekonomi-Politik Vizyon Belgesi"ni açıklayan Kurtulmuş, Türkiye'de bilinen askeri ve yargı vesayetleri olduğunu hatırlatarak, "Bunun dışında örtülü vesayetler de var. Finansal vesayet ve sorunlar üzerine dayatılan paradigmatik vesayetler bulunuyor. Finansal vesayetler, faiz lobisi, derecelendirme kuruluşları, merkez bankaları, IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi birtakım kuruluşlar, uluslararası medya ve bağımsız üst kurullar. Paradigmatik vesayetler Kürt, Alevi, Kıbrıs ve Ermeni sorunu üzerinden dayatılan vesayetler. Milli çıkarların tayin edildiği nihai merci TBMM'dir, halk iradesidir" diye konuştu.