Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz enflasyon raporunu açıklıyor

Yılmaz şunları söyledi:

Kira ve enflasyonda yavaşlama sürüyor Son çeyrekte temel enflasyon göstergesinin yükselmeye devam edeceği görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin biri hariç hepsinde enflasyon hedefi aşıldı Döviz kurlarında gözlenen hareketlerin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarındaki düşüş görülmüştür.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

Bu dönemde kamu harcamalarının büyümeye katkısı negatif olmuştur. Mal ve hizmet ithalatının yavaşlaması ve turizm gelirlerindeki artış pozitiftir. Küresel finans piyasalarındaki çalkantı, ülkemizdeki özel tüketim ve yatırım harcamaları durağan bir seviyede olacaktır. Tüketici kredilerindeki artışlar, halen oldukça düşük seviyelerde seyretmektedir. Küresel finansal sistemdeki sorunlarda, risk algılamardaki bozulmayı ileri boyutlara taşımıştır. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı yavaşlamıştır. Son dönemde, piyasa faizlerinde de artış gözlenmiştir. Faizlerdeki bu yükseliş enflasyonda düşüşe etkisi olmuştur. Yurt içi talepteki yavaşlama net ihracatın toplam talep büyümesine katkısını artıracaktır. Önümüzdeki dönemde toplam talebin durağan seviyede olacağını tahmin ediyoruz. Döviz kuru hareketlerinin yıllık enflasyon üzerindeki doğrudan etkilerinin 2009 sonunda ise 1,5 puan olarak gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Temmuz enflasyon raporunda, petrol fiyatlarının 140 dolarda seyredeceğini varsaymıştık. Ama petrolde keskin bir düşüş yaşanmıştır.

Petrol fiyatlarının 80 ABD dolarında seyredeceği varsayılmıştır. İşlenmemiş gıda fiyatlarının beklenenden olumlu seyri göz önüne alınarak, varsayımlarımız aşağı yönlü güncellenmiştir. Gıda fiyat enflasyonu varsayımı yüzde 11"e, 2009 için ise yüzde 7,5"e düşürülmüştür. Bu değişiklik enflasyon tahminlerinin sırasıyla 0,8 ve 0,4 seviyesinde güncellenmesine neden olmuştur.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 11,1'E YÜKSELDİ

2008 yılı sonunda enflasyonun yüzde 11,1 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 2009"da orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,1 ile yüzde 9,1 arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 2011 yılının üçüncü çeyreğinde enflasyonun yüzde 4,5 düzeyinde düşmesi beklenmektedir.
VATAN