Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, “vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları” gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini açıkladı.


Yılmaz, bu çerçevede, enflasyon hedefini 0.8 puan yukarı çekerek, yıl sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,7 ile 7,9 arasında gerçekleşeceği ve belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunduklarını bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası tarafından hazırlanan, yılın dördüncü “Enflasyon Raporu”nu açıkladı.

Kısa vadeli enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, enflasyonun ana eğiliminin Merkez Bankasının öngörüleri doğrultusunda aşağı doğru eğilim sergilemesine rağmen, önümüzdeki aylarda, temelde enerji ve gıda ürünleri ile para politikasının kontrolü dışında kalan kalemlerin fiyat gelişmelerinin etkisiyle, enflasyondaki düşüşün geçici olarak duraklayacağının tahmin edildiğini söyledi.

Bu doğrultuda kısa vadeli enflasyon tahminlerinin bir önceki rapora göre yukarı yönlü güncellendiğini vurgulayan Yılmaz, kısa vadeli tahminleri yukarı çeken gelişmeleri şöyle özetledi:

PETROL FİYATLARI ENFLASYONU ETKİLEDİ

"Temmuz enflasyon raporumuzda, petrol fiyatları varil başına 65 dolar olarak varsayılmıştı. Ancak geçen bu 3 ay içinde, petrol fiyatları varil başına ortalama 75 dolar civarında gerçekleşmiş, önümüzdeki dönem petrol fiyatlarına ilişkin varsayımımız da 70 dolara yükseltilmiştir.

Ayrıca bir önceki rapordan farklı olarak yılın son çeyreğinde elektrik fiyatlarında yüksek oranlı bir artış öngörülmüştür. Enerji fiyatlarına ilişkin bu gelişmeler 2007 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizi yaklaşık 0,8 puan yukarı çekmiştir.

Bir önceki raporda 2006 yılından beri süre gelen hızla artışlar sonrasında oluşan gıda fiyatlarındaki artışların zaman içinde yavaşlayacağı varsayımında bulunmuştuk. Ancak geçen süre zarfında gıda fiyatları bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek artış sergilemeye devam etmiştir. Bu gelişme de kısa vadeli enflasyon tahminlerimizi bir miktar daha yukarı yönlü güncellenmesine neden olmuştur."

ENFLASYONDA YENİ HEDEF

Sonuç olarak enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, “vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları” gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelemiş bulunduklarını anlatan Yılmaz, “Bu çerçevede enflasyonun yılın sonunda yüzde 70 olasılıkla 6,7 ile yüzde 7,9 arasında (orta noktası 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız” dedi.