Başbakan Yardımcısı Ali Babacan"ın bazı özerk kuruluşların yetkilerinin yeniden hükümete devredilmesi gerektiğine yönelik sözleri, gözleri 200 milyar dolarlık piyasayı denetleyip düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu"na çevirdi. Enerji Bakanlığı"nın yürüttüğü çalışmalara göre EPDK elektrik, petrol, doğalgaz, LPG gibi sektörel yapılanma değil lisanslar, tarifeler, izleme ve denetim gibi daire başkanlıklarına ayrılacak. Fiyatları belirleyen Tarifeler Daire Başkanlığı"nda hükümet söz sahibi olacak.

Enerji Bakanlığı"nın mevzuat çalışmaları son aşamasına geldi. Özellikle akaryakıt fiyatlarına yönelik tartışmalarda "tavan fiyat" uygulaması ile kabinenin üyeleri ile karşı karşıya gelen EPDK"nın yeniden yapılandırılması çalışmalarını Enerji Bakanı Taner Yıldız koordine ediyor. Çalışmayla EPDK"nın ikiye bölünmesi öngörüldü. Bu kapsamda sektörel bazda elektrik, dogalgaz, petrol gibi daire başkanlıkları yerine lisanslar, tarifeler, izleme, denetim gibi fonksiyonel daire başkanlıkları kurulması planlandı. Yasal düzenlemenin seçimlerden sonra gündeme gelmesi bekleniyor. EPDK da organizasyon yapısını değiştirmek için çalışma başlattı.

Üretici ve dağıtıcı karşı
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman bu durumda sektörün liberal olmaktan çıkacağına dikkat çekerek “O zaman üretim özelleştirmelerinin de yapılmaması lazım” dedi. Karaduman “Biz de EPDK"nın uygulamalarından rahatsızız. EPDK"ya en az dört tane üyenin özel sektörden seçilmesi lazım” dedi. Elektrik Dağıtıcıları Birliği Başkanı Ceyhan Saldanlı da bağımsız kuruluşların güven ortamının oluşmasına katkı sağladığını söyledi.

Avrupa"nın en pahalı benzini Türkiye"de
Benzine son gelen 8-9 kuruşluk zam sonrası fiyat 4 liranın üzerinde. Enerji Bakanı Taner Yıldız da Türkiye"nin AB"de en pahalı benzinin satıldığı ülke olduğunu açıkladı. Öte yandan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da 2010 yılında dağıtıcılara 111 milyon, bayilere ise 121 milyon lira ceza kesildiğini söyledi.