Yıldız, Türkiye’de büyük bir enerji tasarrufu kampanyası başlatacaklarını, tasarrufu iş dünyasından ev kadınlarına kadar toplumun her kesimine yayacaklarını bildirdi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın düzenlediği “Türkiye’nin Enerji Gündemi” toplantısına katılan Yıldız, Türkiye’nin enerjiyi verimli kullanamadığını söyledi. 1000 dolarlık GSYH elde etmek için Türkiye’nin 260 litre petrol eşdeğeri enerji tükettiğini ifade eden Yıldız, OECD ülkelerinde aynı enerji için 200, Japonya’nın ise sadece 100 litre tükettiğini belirtti. Yıldız, enerji tasarrufunu artırmak için hem özel sektör hem ev kadınlarını kapsayan yeni bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

Sanayiciye yüzde 30 hibe

Yılbaşından itibaren uygulanacak düzenlemeye göre enerji tüketimini 5 yıl içerisinde yüzde 20 düşürmeyi taahhüt eden kullanıcılara projenin yüzde 30’una kadar hibe destek verilecek. Karşılıksız ve geri ödemesiz verilecek nakit kaynak tutarı 1 milyon liraya kadar çıkabilecek. TOBB, destek kapsamını genişletmek için Kredi Garanti Fonu’nun sisteminden yararlanılması konusunda Bakanlık’a teklif sundu.

‘Eskiyi getir verimliyi götür’

Enerji Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, evlerdeki enerji savurganlığına son vermek için de yeni bir kampanya başlatılacak. Bakanlık, “Eskiyi getirin, verimliyi götürün” şeklinde ifade ettiği kampanya için tüketici dernekleri, beyaz eşya şirketleri ve elektrikli ev aletleri üreticileriyle görüşmelere başladı.

'Üç beyaz' Değiştirilecek

Kampanyanın ayrıntılarını oluşturmak amacıyla görüşmelerin devam ettiğini belirten yetkililer, kampanya sayesinde evlerde aşırı elektrik tüketen eski beyaz eşyalarla elektrikli ev aletlerinin, A sınıfı düşük elektrik tüketen yeni nesil beyaz eşya ve cihazlarla değiştirilmesinin hedeflendiğini söylediler. Beyaz eşyasını değiştiren vatandaşa da şirketlerde olduğu gibi yüzde 30 hibe desteğinin verilebileceği ifade ediliyor. Hibenin devreye girmesi halinde örneğin çamaşır makinesi, buzdolabı ve bulaşık makinesinden oluşan “üç beyaz”ı yenisiyle değiştiren bir vatandaş beyaz eşyalardan birini bedavaya getirebilecek.

İNDİRİM VE DESTEK İMKANI

Bilgi veren bakanlık yetkilileri, destek unsurlarının netleşmediğini belirtirken, kampanyaya katılımın artırılması için sunulacak teşviklerin ağırlıklı olarak üretici firmaların tüketiciye sunacakları büyük indirimlerden oluşacağını söylediler. İndirimlere ilave olarak devletin de hibe desteği verebileceğini belirten yetkililer, bunun görüşmeler sonunda netleşeceğini bildirdiler.

Haber: Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ