Bakan Yıldız'ın Irak Petrol Bakanlığı'na giden konvoyu, güzergah üzerinde patlayan bir bomba nedeniyle son anda yönünü değiştirdi. Konvoy, uyarı veren bir bomba robotu sayesinde, patlamadan kurtuldu. Törende konuşan Bakan Yıldız, Kerkük Yumurtalık hattının aynı zamanda 'barış boru hattı' olduğunu belirtti.

Yıldız, Kerkük-Yumurtalık"ın, bir de doğalgaz boru hattıyla perçinlenmesi gerektiğini kaydederek, Türkiye'nin Irak'ta yapılacak bütün boru hattı projelerinin yapımında yer almak istediğini vurguladı.

Anlaşmayla birlikte, Türkiye'nin hattan sağladığı geçiş zam yapılırken, buna göre Türkiye, 75 cent yerine varil başına 1 doları aşkın miktarda gelir elde edecek. Buna göre Türkiye, hattan yılda 450 milyon dolarlık gelir elde edecek. Tarihi anlaşmaya, Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şeyhristani ve Enerji Bakanı Taner Yıldız imza attı.

Törende konuşan Bakan Yıldız, Kerkük Yumurtalık'ın bölge ve dünyanın arz güvenliğine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, şu an düşük kapasite ile çalışan hattın, ileride tam kapasiteyle çalışacağına inandığını söyledi. Yıldız, hattın tam kapasite ile çalışmasıyla 70 milyon tonluk petrolün geçiş yapacağını belirtti.

O ANI ANLATTI

Bakan Yıldız: Robotun o bombaya doğru gittiğini gördüm

Irak"a yaptığı anlaşma ziyareti sırasında bombalı saldırıdan son anda kurtulan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bombaya 15 metre kadar yaklaştıklarını belirtti. Yıldız, "Robotun o bombaya doğru gitiğini gördüm. Ondan sonra güzergah değiştirdik." dedi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Chevron Karadeniz Ortak İşletme Anlaşması Shreton Otel"de yapıldı. Otele gelişinde basın mensuplarının Bağdat"taki bombalı saldırıdan kurtulduğuna yönelik sorularını cevaplayan Yıldız, olayı şöyle anlattı: "Biz Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru hattının anlaşmasının yenilenmesi için Bağdat"a gitmiştik. Kum fırtınasından dolayı 2 saat havada kaldık. 1,5 saatlik gecikmeyle havaalanına inme imkanımız oldu. O gün iki üç tane bombalı saldırı düzenlendi. Onlardan bir tanesi yol güzergahında olduğunu gördük. Biz 15 metre kadar yaklaşmışız. Sonra güzergahı değiştirdiler. Hamdolsun burdayız."

Bu tür saldırıların enerji iletim hatlarını tehdit ettiğinin sorulması üzerine Yıldız, "Dünkü bomba boru hattı üzerinde değil bizim güzergahımızda oldu." diyerek güldü. Projenin barış projesi olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, "Şehristanı son derece üst düzeyde güvenlik önlemi aldılar. İster doğalgaz ister boru hatları özel güvenlik ve silahlı kuvvetlerle beraber alınabilecek artı güvenlik önlemleri olacak. Türkiye"deki geliştirdiğimiz projelerin sıkıntı doğmayacağını terör saldırılarının bu projelerimizi önlemeye matuf olduğunu biliyoruz. Biz buna önlem aldık." şeklinde konuştu. Yıldız, petrol ve doğalgaz boru hatları için hem personel hem teknoloji anlamında önlemler alacaklarının altını çizdi.

"15 metre kadar yaklaştığınızı söylediniz. Tedirgin olmadınız mı?" sorusuna Bakan Yıldız, "Robotun o bombaya doğru gitiğini gördüm. Ondan sonra güzergah değiştirdik. İstihbarat gelmedi. Zannediyorum oradaki alışkanlıklardan dolayı. Biz tedirginlik yaşamadık." değerlendirmesi yaptı.