En yaşlı ve bir o kadar da uzak
Hubble uzay teleskobu, Büyük Patlama'dan sadece 480 milyon yıl sonra, yani evrenin çocukluğunda varolan, rekor uzaklıktaki bir gökadayı gözler önüne serdi.

Gözlemi yapan araştırmacıların yer aldığı California Üniversitesi'nce yayınlanan açıklamaya göre, gökadanın bize ulaşan ışınlarının bundan 13,2 milyar yıl önce yola çıkmış olduğu Hubble Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi cihazlarla tespit edilmiş. Gökadanın, evrenin şu anki yaşının sadece yüzde 4'ü kadarken varolduğu ve şimdiye kadar gözlenenler arasında en eski ve bize en uzak gökada olduğu belirtiliyor.

Araştırmayı yapan bilimciler Richard Bouwens ve Garth Illingworth, uzayda uzağa bakmanın geçmişe gitmek anlamına geldiğinin altını çizerek, bu gözlem ile Büyük Patlama'dan 200 ila 300 milyon yıl sonra oluşmuş ilk gökadalar dönemine kadar uzanan bir yolculuk yapmış olduklarını varsayıyorlar.

Bu ilk nesil gökadaların yaydığı ve 13 milyar yıldan uzun bir süre boyunca saniyede 300 bin kilometrelik hızla yol alarak teleskoplarımıza ulaşan morötesi ışınlar, evrenin çocukluğu ve gençliği konusunda araştırmacılara eşsiz bilgiler sunuyor. Gökbilimciler, evrenin genişlemesiyle gökadaların birbirlerinden uzaklaştıklarını ve yaydıkları ışınların dalga boyu sayesinde bulundukları yerin hesaplanabildiğini kaydediyorlar.

Gökbilimciler, 2014'te fırlatılması öngörülen James Webb uzay teleskobunu, evrendeki daha uzak noktaların sırlarını keşfetmek üzere sabırsızlıkla bekliyorlar.

Ntvmsnbc