Nazilli ilçesinde yaşayan 1915 doğumlu oldukları tahmin edilen ancak nüfus cüzdanlarında doğumları 1919 yazan ikizlerin şu ana kadar belirlenen Türkiye'deki uzun yaşayan tek ikiz kız kardeşler olduğu belirtildi. Nazilli'de yaşayan ve hiç çocukları olmayan Esma Telliel ve Hediye Demircioğlu isimli iki yumurta ikizlerini ziyaret eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın, yardım teklifine 'günah olur, kabul edemeyiz' diyerek reddeden yaşlı ikiz kardeşler gençlere insanlık dersi
verdi.
Guinness Rekorlar Kitabı'nın geçtiğimiz aylarda, dünyanın en yaşlı ikizlerinin İngiltere'de yaşayan Fransız kız kardeşler olduğunu açıklanmasının ardından 1915 doğumlu oldukları tahmin edilen ancak nüfus cüzdanlarında doğumları 1919 yazan ikizlerin de şu ana kadar belirlenen Türkiye'deki uzun yaşayan tek ikiz kız kardeşler olduğu belirtildi.
İkizleri bir ziyaret sırasında tanıdığını ve kendilerinden çok şeyler öğrendiğini ifade eden Nazillili Avukat Yüksel Deniz, "Bir arkadaşımı ziyaret sırasında tesadüfen onlarla tanıştım. Yaşlarını sorunca şoke oldum. Araştırdığımda hayatta kalan dünyadaki en yaşlı ikinci ikizlerin onlar olduğunu öğrendim. Mahalle muhtarlarının dahi dikkatini çekmeyen bu ikizler bugüne kadar kimseden destek almadan yaşamlarını sürdürmüş. Belediye Başkanımızın onları ziyaret etmesi ve destek teklifi bizleri çok sevindirdi.
Böylesine onurlu yaşlılarımıza hepimiz sahip çıkmalıyız. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. Kendileri çok gururlu, gerçi yaşlılarımızın birçoğu böyle. Varlığı da yokluğu da görmüşler. Savaş zamanında yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, şu anki durumları için şükrediyorlar" dedi.
BİZE YARDIM EDİLSE HARAM OLMAZ MI?
Belediye tarafından evinin temizlenmesinin haram olacağını düşünen 95 yaşındaki Hediye nine, "Bize yardımcı olunmasını istemiyorum. Sadece kardeşim Esma'nın sağlığı biraz kötü ona yardımcı olun. Yalnız yaşıyor ona bakan da yok. Benim elim ayağım tutuyor bana yardım ederseniz haram olmaz mı? İhtiyacı olan birisi vardır, ona yardım edin" diye konuştu.
Hediye ninenin 'evimi temizlerlerse haram olmaz mı elim ayağım tutuyor' sözüne ise Başkan Alıcık, "Keşke herkes sizin gibi devletini düşünse, bu millet ayağa kalkar. İşte bu sözleri yaşlı insanlarımız söylüyor. Savaş zamanında yoksuzluğu, yoksulluğu çekmişler. Bu yaşta halen kendi işlerini yapabilen insanlara rastlamak mümkün değil. Ömürlerini hep yan yana geçirmişler. Esma ninenin iki, Hediye ninenin ise başından bir evlilik geçmiş. Ancak çocukları olmamış. Manevi gelinleri 86 yaşındaki Fadime Bilgen
onlara sürekli yardımcı olmuş. Bu asırlık ikiz çınarlarımızı belediye olarak her zaman destek vereceğiz, yanlarında olacağız. Onlardan öğreneceğimiz insanlık derslerini gelecek nesillere aktaracağız" şeklinde konuştu.

YAŞLI ÇİFTİMİZ GENÇLERE ÖRNEK OLMALI
Uzun yaşamın merkezi Nazilli'de yaşlıların el üstünde tutulduğunu ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; "Nazilli'de yaklaşık 2 yıl önce başlayan uzun yaşam çalışmalarında oldukça iyi bir ilerleme kaydederek, Nazilli'deki sağlıklı ve uzun yaşayan insanlarımızın sırlarını araştırmaya başladık. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü tarafından ilçemizde kurulan araştırma merkezinin ardından Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi'ni de kısa bir süre sonra faaliyete geçireceğiz.
Yaşlılarımızın daha sağlıklı, mutlu ve onurlu bir şekilde yaşlılıklarını yaşamaları için belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Nazilli Belediyesi ve Nazilliler olarak bu yaşlılarımızı bulmamız lazım. Böyle devletine milletine düşkün bir kuruş zarar gelmesin haram olmasın düşüncesindeki bu yaşlılara yardım etmemiz lazım. Nazilli Belediyesi'nin görevi de bu olması gerektiğini düşünüyorum. Nazilli Belediyesi olarak Uzun Yaşam'ın Merkezi Nazilli olmanın gereğini elimizden geldiğince yapıyoruz.
65 yaş üstü yaşlılarımız için evde temizlik birimi oluşturduk. Yaşlılarımızın dinlenmeleri gereken bu dönemlerinde belediye olarak hizmetlerimizle yardımcı oluyoruz. Maddi durumu uygun olmayan, yalnız yaşayan yaşlılarımıza da destek çıkmaya çalışıyoruz. Gıda yardımı olsun, kömür yardımı olsun, sağlık hizmeti olsun elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Türkiye'nin asırlık çınarlarına sahip çıkmamız gerekiyor. Özellikle Uzun Yaşam'ın Merkeziyiz diyoruz, uzun yaşamın ana sorunu yaşlılık bu nedenle uzun yaşayanları
biz de rahat ettirelim ki daha da uzun yaşasınlar. Bu ikiz çınarlarımız, evde temizlik birimince evlerinin bakımı ve temizliği konusunda destek vermek istediğimizi ifade edince kabul etmediler. Çok duygulandım. Şimdiki nesil kayınvalidesinin evini bile temizlemiyor, ama Fadime teyzemiz 86 yaşında olmasına rağmen Esma ve Hediye ninemizin evlerini temizliyor. Kendisini gerçekten kutluyorum" ifadelerini kullandı.

YAŞADIKLARINI UNUTMUYORLAR
95 yaşındaki Hediye nine ise kardeşinin ve kendisinin 40 günlükken başlarından geçen en önemli hatıralarını anlatarak, "Yunanlılar veya eşkıyalar ilk olarak Nazilli'ye geldiğinde daha doğrusu dağlarına geldiğinde bizim 40'ımız yeni çıkmış. Annem dere de çamaşır yıkarken beni alıp dağa doğru köylülerle kaçmış. Esma'yı orada unutmuş veya bırakmış. 5-6 saat sonra yolu yarıladıktan sonra ise tekrar gelip kardeşimi almış. Allah'tan dere de Esma'yı o gün bulmamışlar yoksa kardeşimden ayrı kalırdım" dedi.
Yaşamı boyunca başından iki evlilik geçen ve çocukları olmayan ikizlerden Esma Telliel, "İkinci kocamdan kalan mirası kabul etmedim ve onun çocuklarına bağışladım. 3 ayda bir aldığım yaşlılık maaşımla geçinip gidiyorum. Maddi sıkıntımız var, ama asıl sıkıntı bana bakan birisi yok. 86 yaşındaki gelinimiz bana bakıyordu ama o da ayrı eve çıktı. Biz de elimizdekilerle yaşamayı öğrendik. Allah'a şükür, elimiz ayağımız tutuyor. Kendi temizliğimizi, ev işlerimizi ve yemeğimizi zor da olsa yapabiliyoruz. Sadece alışveriş için komşularıminda olacağız. Onlardan öğreneceğimiz insanlık dersleriniızdan ve yakınlarımızdan destek istiyoruz. Devletimizden hiçbir beklentimiz yok. Zaten alırsak haram olur, günah olur" diye konuştu.