Roma İmparatorluğu'nda İÖ 130'larda 'En Yakışıklı Erkek' olarak seçilen Bolulu Antinous'un büstü New York'ta Sotheby's müzayedesinde 23.8 milyon dolara (yaklaşık 35.7 milyon lira) satılarak bir mermer büste ödenen en yüksek değer olarak rekor kırdı.

Ankara- Ege Denizi"ndeki Kiklad takımadalarının ünlü heykellerinden bir kadın heykelciği de Christie"s müzayedesinde 16.8 milyon dolarla (yaklaşık 25.2 milyon lira) benzerleri içinde bir başka olağanüstü rekorun sahibi oldu. 2 milyon dolarlık rekor, 90"lu yıllarda bir Kikladik heykel başına aitti.

Antinous"un heykeline 3, Kikladik kadın heykeline 5 milyon dolarlık bir fiyat öngörülmüştü. Heykelleri kimlerin aldığı açıklanmadı.

Roma İmparatoru Hadrian, “En Yakışlıklı Erkek” seçimini istediğinde Claudipolis"li (Bolu) Antinous seçilerek, imparatorun tüm yolculuklarında ve Roma"da yanından ayrılmamıştı. Suriye Valisi M. Lucius Flaccus, nedeni belirsiz bir ölümle yaşamı sona eren “kahraman/tanrı Antinous”a bu heykeli adamış. 83.5 cm. yüksekliğindeki mermer heykel Golan tepelerinde bulunmuş, 1880"lerin sonunda yöredeki Fransız konsolosunca alınarak Fransa"ya getirilmiş, sonra çeşitli kereler el değiştirmişti.

Roma sikkelerinde imparatorlar dışında tek resmi bulunan kişi Antinous"tur. Hadrian ile aralarındaki “duygusal ilişkinin boyutları” bilinmiyor.

Christie"s"in açık arttırmaya koyduğu, İÖ 2400"lerde yapılmış 29 cm. yüksekliğindeki mermer Kikladik kadın heykelinin eşsiz oluşu olağanüstü rekoru getirdi.

2007"de ölen Marion Schuster adlı bir koleksiyoncunun 1965"ten önce Londra"da satın aldığı bu heykel vârislerince satışa çıkarılmıştı. Türkiye"den kaçırılan, “Tepegöz” olarak tanımlanan İÖ 3300"lerde yapıldığı bildirilen 12 cm yüksekliğindeki Kilia tipi heykelcik için 80 bin dolar beklenirken 135 bin dolara (202.5 bin lira) adı açıklanmayan biri tarafından alındı.

Özgen Acar - Cumhuriyet