Çin Halk Cumhuriyet'inin önde gelen bilgisayar firmalarından ASUSTEK, işlemci piyasasının lideri İntel'le ortaklaşa bir bilgisayar hazırladı. Şubat ayında ülkemizdede piyasaya sürülecek cihaz 300 dolarlık fiyat etiketiyle raflarda olacak. Genellikle dizüstü bilgisayar pazarında boyut küçüldükçe fiyatın atrmasına alışan kullanıcılar için Asus EEE Pc hoş bir supriz oldu. Bu bilgisayarın özelliği aynı zamanda hem küçük hemde ucuz oluşu. En kolay en çalışkan en eğlenceli sloganıyla tanıtımı yapılan bilgisayarın ekranı sadece 7 inç büyüklüğünde.
Fiyatı düşürmek için cihazda Microsoft'un Windows işletim sistemi yerine ücretsiz dağıtılan ve özel olarak bu bilgisayar için tasarlanan Linüx işletim sistemi kullanılıyor.
Modele göre 8 Gb'a kadar yükseltilen sabit disk ise EEE Pc'nin en büyük dejavantajı. İçinde kamera ve microfon da bulunan cihaz yaklaşık dört saatlik pil ömrü ve sert kapaklı bir kitap boyutlarına sahip oluşuyla Amerikada yılbaşı alışverişlerinin gözdesi oldu.
512 Mb belleğe sahip EEE Pc'ye bilgisayar dergileri tam not verirken, Asus ilk aşamada 500 bin, 2009'a kadar da 5 milyon EEE Pc satmayı hedefliyor.
Sistemin içinde acik yazılım tabanlı Popiler programlar Mozilla Firefox, Openoffice. Skype ve Google araçları önceden yüklenmiş durumda