Festival kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Altın Havan En Süslü Deve Yarışması” yapıldı.
Develeri süsleyerek, yarışmaya hazırlayan deve sahipleri, develerini kortej eşliğinde jüri üyelerine tanıttı. Jüri üyelerinin puanlamayla belirledikleri yarışmada, özenle süslenmiş develer tarihi su kemerlerinin altında müthiş bir atmosferde jüri karşısına çıkartıldı. Toplam 11 devenin bulunduğu yarışmada jüri üyeleri, develerin temizliğinden giyimine kadar tüm özelliklerini değerlendirdi. Yarışmada Çanakkale merkezden Samanyolu adlı deve en süslü deve seçildi. Ödül olarak birinci olan deveye altın havan takıldı. İkinci İncirliova'dan Dağlıoğlu, üçüncü Çanakkale Işıklar Köyünden Kömürcü, dördüncü Çanakkale Kepez'den Yağız Efe adlı deve oldu.
Yarışma sırasında konuşma yapan Selçuk Efes Turizm Vakfı Başkanı Metin Çıtak, "Türk insanının hayvanlara bakışındaki estetiği yansıtmak ve insanları buna teşvik etmek için ikinci altın havan en süslü deve yarışmasını düzenledik. Başta Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yarın düzenlenecek olan güreşlerde ise tüm deve sahiplerine başarılar dilerim” dedi.
Baş Cazgır Halil Coşkun ise, Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ve dünyaca ünlü Time Dergisi’nin kapağına “mutlaka izlenmeli” diye manşet olan 30. Selçuk Efes Deve Güreşlerinin arifesinde böyle renkli bir süslü deve yarışmasında yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
116 devenin güreşeceği festivalin heyecanla beklenen güreş bölümü ise Selçuk Efes Deve Güreşleri 15 Ocak Pazar günü saat 10:00 da Pamucak Arenada başlayacak. Güreşlere Ege ve Akdeniz bölgesinden bir çok deve güreşi severin yanı sıra, Kuşadası ve bölgede tatil yapan yabancı turistlerin de büyük ilgi göstermesi bekleniyor.