PwC adlı araştırma şirketinin 1190 kişiyle yaptığı ankete katılanların yüzde 34’ü, yalan söyleyerek işe gitmedikleri zamanlar olduğunu belirtti. 
Ankete katılan 10 kişiden dördü, bir gün önceden, iş arkadaşlarına hasta rolü yaptığını söyledi. Bazıları işe gitmemek için hayali gerekçeler uydurduğunu anlattı. Bunlar arasında evin tavşanının kaçması ve hafıza kaybı gibi gerekçeler var. 
Ankette hastalık izni alanların yüzde 15’i çok çalıştıklarını ve izni hak ettiklerini söyledi. 
 
‘Sırtıma ok saplandı’ 
Çalışanların yüzde 21’i aileleri nedeniyle bu yola başvurmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Araştırma şirketinden Neil Roden, çalışma saatlerinin esnek hale getirilerek, personelin bu yola başvurmasının önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor. 
Ankete göre, bazı kişiler geçen yıl ‘meme büyütme operasyonu’, ‘dart oyunu sırasında sırtına ok saplanması’ ve ‘diş hekiminin dişetlerinde erken bunama belirtileri görmesi’ gibi nedenlerle işe gitmedi. Galler bölgesinden bir kadın, bir keresinde banyoda gözüne kireç kaçtığı için izin aldığını söyledi. 
Hastalıktan sonra işten kaytarmak için başvurulan en yaygın gerekçelerden biri de evdeki hayvanların hastalanması. Bir çalışan da daha önce amirlerine köpeğinin öldüğünü söylediğini unutup hayvanı veterinere götürmek için izin istediğini anlattı. (bbc)