Birçok kanser türünün erken tanı konması halinde tedavi edilebileceğine işaret eden Dr. Turan, tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanser türleri arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı, erkeklerde prostat, hem erkek hem de kadınlarda ise kalın barsak kanserinin olduğunu açıkladı.
Kanserin tanısı ne kadar erken konulursa tedavide başarı oranının da o kadar yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Filiz Canlı Turan, “Sağlıklı kişilerin belirli aralıklarla yaptıracakları muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanması mümkün. Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmaktır. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem kadınlarda ise kalın barsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türüdür. Akciğer kanserinde önemli olan korunmadır. Korunmanın yolu da sigara içmemekten geçmektedir” dedi.
HER SAĞLIKLI KİŞİ YILDA BİR KEZ MUAYENEDEN GEÇMELİ
Kanserin tanısında en önemli basamağın muayene olduğunun altını çizen Dr. Turan, “Öncelikle doktor hastayı tepeden tırnağa muayene etmelidir. Bu nedenle her sağlıklı kişinin yılda en az bir kere tepeden tırnağa muayeneden geçmesinde fayda vardır. Kanser genellikle 40"lı yaşlardan sonra sıklığı artan bir hastalıktır. Çocukluk yaşında ya da, gençlerde de görülür ancak bu oran yetişkinlerde görülenlere göre daha azdır. Kanser aslında orta ve ileri yaş hastalığıdır. Bu nedenle 40"lı yaşlardan sonra özellikle kansere yönelik tarama testlerinin yapılmasını öneriyoruz. Ama ailesinde sık kanser görülenlerde –özellikle meme ve barsak kanserinde- bu daha erken dönemlere de alınabilir” diye konuştu.
Sağlıklı kadınlar dahi 35 yaşından sonra her yıl düzenli meme muayenesi olması gerektiğine de değinen Turan, şöyle konuştu: “Düzenli meme muayenesi şart; tüm bayanlar 18 yaşından itibaren her ay adetin bitiminden sonra kendileri elle meme muayenesi yapmalıdır. 30 yaşından itibaren belli aralıklarla doktor muayenesi ve meme usg yapılması uygundur.40 yaşından sonra ise her sağlıklı bayanın yılda bir meme muayenesi, mamografi ve meme usg ile taramasının yapılması gereklidir”