İş ararken mağdur olan gençlerin hissesine ise hapis cezaları düşüyor...
 
Onlar sokağın mağdur patronları. Paraları yok ama yüzlercesi şirket sahibi. Peki bu nasıl olabiliyor? Çünkü dolandırıcının yeni hedefi sokak çocukları.
 
Çeteler, sokakta yaşayan gençlerin üzerlerine şirketler kuruyor, parasız, habersiz küçük patronlar ise vergi kaçırmaktan yargılanıyor, Umut Çocukları Derneği de aynı dertten musdarip.
 
Özellikle son 6 ayda derneğe dava dosyası yağmış. Sokak çocuklarını topluma kazandırmak için uğraşan dernekte kalan 11 çocuğun başı da bu tür şirketlerle derde girdi. Umut Çocukları Derneği Başkanı Ferhat Şahin yaşananları anlattı: Son 6 ayda ceza yağdı. Suç odaklarının gözü 18 yaş üstü sokak çocuklarında. Elimde 580 sayfalık evrak var. Bu çocukların kimlik bilgileriyle limited şirketler kuruluyor. Gerekli bilgileri Mali Şube ile paylaştık.
 
ONUN 9 ŞİRKETİ VAR
 
Cihangir'de metruk bir binada kalan 3 kişiyle ilgili de şirketler kurulmuş. Tahtakale'de 6 sokak çocuğuna takım elbise giydirip ev tutmuşlar. İmza öncesi 250, sonrasında da 250 TL veriyorlar. Çocuklar şirket sahibi ya da ortağı gibi gösteriliyor.
 
Şahıslar daha sonra ortadan kayboluyor, gençler mahkemelik oluyor. Hatta Murat Oruç isimli bir arkadaşımızın üzerine 9 tane şirket kurulmuş.'
 
VERGİDEN 2 YIL 6 AY
 
Murat Şendil de çete kurbanı. Sabıkalı olduğu için iş bulamamış, 2005'te tekstil firmasına başvurmuş. Belgelerini vermiş ama o sırada işlediği bir suçtan hapse girmiş. İddiaya göre onun adına da  şirket kuruldu. Şendil, 'vergi kaybına neden olmak' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
 
TUZAK BÖYLE KURULUYOR
 
- Çeteler, limited şirket kurmayı tercih ediyor. Çünkü, böylece birden fazla çocuğu ortak gösterip hedef şaşırtabiliyorlar.
 
- İş ilanı veriliyor, sabıka sorun edilmiyor. İş umuduyla başvuran çocuklardan kimlik bilgileri, gerekli belgeler isteniyor, böylece adlarına şirket kuruluyor.
 
- Para vaat ediliyor. 250, 500 TL vaadiyle imza attırılıyor. Çocuklar ise başına gelecekten habersiz sokağa dönüyor.
 
PARAM MI VAR Kİ ŞİRKETİM OLSUN
 
VERGİ kaçırmakla suçlanan madde bağımlısı Murat Şendil, yaşadıklarını anlattı: Sokakta yaşıyorum. Param mı var ki şirket kurayım, vergi kaçırayım. İtiraz edeceğim ama işlemi için bile param yok. Suçu işleyenler elini kolunu sallıyor. Hapisten çıktıktan sonra dosya yeniden açılmış. Şimdi hapse girmem isteniyor. 500 TL de avukat masrafı fatura edilmiş.
 
akşam