Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, uçağın 2002 model olduğunu, en son bakımının 22 Aralık 2008"de yapıldığını ve bir yıllık uçuşa elverişli raporunun bulunduğunu aktardı. Uçağın son derece modern bir uçak olduğunu dile getiren Arıduru, pilotlardan birinin eğitim uçuşu yaptığı iddialarını yalanladı.

Türk Hava Yolları"nın İstanbul-Amsterdam seferini yapan Boeing 737-800 tipi "Tekirdağ" uçağı, Schiphol Havaalanı"nda inişine saniyeler kala henüz bilinmeyen bir nedenle düştü. Pist dışına çıkan uçak, üçe bölündü. 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunan uçakta adeta can pazarı yaşandı. Üçü pilot 9 kişinin öldüğü kazada, 6"sı ağır 84 kişi de yaralandı

Türk Hava Yolları"nın, Atatürk Havalimanı"ndan TK 1951 sayılı seferini yapmak üzere 56"sı yabancı 78"i Türk toplam 127 yolcusu ve 7 mürettebatıyla saat 08.22"de havalanan "Tekirdağ" uçağı, saat 11.31"de Amsterdam"daki Schiphol Havalimanı"na iniş için alçalmaya başladı. Uçak, son yaklaşmada inişine saniyeler kala bilinmeyen bir nedenle piste 500 metre kala toprak zemine sert iniş yaptı.
Üç parçaya bölünen uçaktaki yolcular panikle, ayrılan kuyruk bölümünden dışarı çıkmaya çalıştı. Schiphol Havalimanı"ndan hemen kaza yerine giden kurtarma ekipleri, kabin ekibine yardım ederek yolcuları tahliye etti. Hollanda"dan gelen bilgiye göre kazada üçü pilot, 9 kişi öldü, 6"sı ağır 84 kişi de yaralandı.

"Motorlar koptu"
Hollanda"nın NOS televizyonu, uçağın, piste yaklaşık 3 kilometre kala, A9 otoyolunun yakınındaki bir tarlaya düştüğünü duyurdu. Televizyonun haberinde, uçağın motorlarının inişe geçtiği sırada durmuş olabileceği bildirildi. Haberde, motorların devre dışı kalmasından sonra pilotun uçağın kontrolünü kaybetmemek için çaba harcadığı, ancak uçağın çok hızlı olduğu kaydedildi.
Hollanda televizyonlarında yayınlanan görüntülerde, uçağın iki motorunun da koptuğu ve gövde enkazından 100 metre ileride durduğu dikkat çekti. Uçağın kuyruk ve kokpit kısmından üçe ayrıldığı, ancak alev almadığı görüldü. Uçağın otoyol yerine yumuşak zeminli bir tarlaya çakılmasının, daha büyük bir felaketi önlediği belirtildi.
Türkiye"nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar da, “Uçağın otoyolu kılpayı geçip çamurlu alana düştüğü anlaşılıyor. Çok şükür ki otoyola düşmedi, çok büyük facia olabilirdi” diye konuştu.

"Benzin bitti" iddiası
Hollanda basınında havacılık uzmanlarına dayandırılan haberlerde ise, piste çok az bir mesafe kala iki motorun da aynı anda durmasının tesadüf olamayacağını, bu durumun uçağın benzininin bitmesinden ileri gelebileceğini belirttiler.
Uzmanlara göre, yapılan ilk incelemelerde uçağın motorlarına kuş sürüsünün çarpma olasılığı görülmedi. Uzmanlar, son dönemlerde ekonomik krizin de etkisiyle hava yolu şirketlerinin az yük yaratması ve daha az masraf olması düşüncesinden hareketle, daha az yedek yakıtla uçabildiklerini söyledi. Uluslararası Havayolu Pilotları Derneği Federasyonu Sözcüsü Gideon Evers ise, kazanın benzinin bitmesi yüzünden meydana geldiğine dair bir gösterge olmadığını belirtti.
Görgü tanıklarına dayandırılan haberlerde ise, uçağın piste yaklaştığı sırada tekrar havalanmaya çalıştığı, ancak bunu başaramayarak yere çarptığı ifade edildi. SHGM"nin internet sitesinde yer alan açıklamada, şöyle denildi: “Meteorolojik şartlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmayıp, teknik olarak da uçakta ve piste yaklaşımında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Yapılan detaylı incelemelerin ardından, kesin bir neden söylemek mümkün olabilecektir.” SGHM"den üç uzman, kaza kırım heyetine gözlemci olarak katılmak üzere Hollanda"ya gitti.

SHGM: Zorunlu iniş
SHGM"den akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise, uçağın Schiphol Havaalanı"na "zorunlu iniş" gerçekleştirdiği kaydedildi. Hollandalı yetkililer ise, bir yanlışlık olmasın diye ölenlerin kesin kimliklerinin bugün açıklanacağını duyurdu.

Kabin görevlileri kurtuldu
Karakutu Paris"e gönderiliyor
THY uçağına ait karakutuların kazadan sonra hemen bulunduğu bildirildi. Hollanda Güvenlik Kurulu yetkilisi Fred Sanders, yaptığı açıklamada, karakutunun incelenmesi için Fransa"nın başkenti Paris"e gönderileceğini söyledi. Sanders, karakutunun bütün konuşma kayıtlarını içerdiğinden, uçuş sırasında neler olduğunun tamamının aydınlığa kavuşması yönünde sürdürülmekte olan soruşturma için çok önemli olduğunu vurguladı. Karakutunun analizinden sonra uçağın düşüş nedeninin ortaya çıkabileceği kaydedildi.


İşte pilotla kulenin son konuşması
Düşen THY uçağındaki kokpit ile kule arasındaki mesajları değerlendiren, TALPA İkinci Başkanı Mete Dane, “Bu konuşmalar içerisinde ne meydanda ne de uçakta bir sorun varmış gibi gözükmüyor” dedi. Kazadan saniyeler önce yapılan telsiz konuşması şöyle:
Amsterdam ATC: THY 1951, 7 bin feet (2 bin 600 metre) yüksekliğe alçalabilirsiniz.
THY 1951: Anlaşıldı 7 bin feet"e alçalıyoruz.
Amsterdam ATC: THY 1951, 4 bin feet"e (bin 300 metre) alçalabilirsiniz.
THY 1951: Anlaşıldı, 4 bin feet"e alçalıyoruz.
Amsterdam ATC: 4 bin feet"te 18 sağ pistine ILS kullanarak yaklaşabilirsiniz. Papa Lima noktasını rapor edin.
THY 1951: Papa Lima noktası 4 bin feet rapor edilecek.
Amsterdam ATC: 180 derece başa dönün yaklaşmaya serbestsiniz.
THY 1951: Sağa, 180 derece başa döndük. 18 sağ pistine ILS yaklaşması yapıyoruz.
Amsterdam ATC: Anlaşıldı. Kule ile temasa geçebilirsiniz. Kule frekansı 118.27, bye bye.
Konuşmaları yorumlayan hava trafik kontrolörleri, uzmanlar ve Pilot Mete Dane bu süre zarfında konuşmaların gayet normal ve prosedüre uygun olduğunu belirttiler. Dane, “Bu konuşmalar içerisinde ne meydanda ne de uçakta bir sorun varmış gibi gözükmüyor” dedi.

KURTULAN YOLCULAR ANLATTI:
"Önce türbülansa girdik sonra yere vurduk"
Kazadan hafif yaralı kurtulan Hüseyin Sümer, olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, “Önce türbülansa girdik, sonra ne olduğunu anlamadan yere vurduk. Uçağın bölünen kısımlarından herkes kendini dışarı attı. Bir hostesin çok ağır yaralı olduğunu gördüm. Bazılarının bacağı kırılmış, bazılarının kaşı açılmış. Ekipler, öncelikle ağır yaralı olanlara müdahale ediyor. Bize de müdahale edilmesi için bekliyoruz. Şok içindeyim” dedi.
Kazadan sonra kendi imkânlarıyla sağ salim uçaktan dışarıya çıkan Mutlucan soyadlı bankacı, NTV"ye yaptığı açıklamada “Normal iniş yaparken bir anda hava boşluğu gibi bir durum oldu, uçak kontrolden çıktı ve aniden alçalarak çakıldı. Her şey 10 saniye bile değil, 3-5 saniyede olup bitti. Biz, pilot durumu kontrol eder diye bekliyorduk, ama birden düştük ve durduk. Tarla gibi bir yere indik” dedi.
Mutlucan, her şey saniyeler içerisinde olduğu için düşüş sırasında değil, uçak durduktan sonra panik yaşandığını ifade etti. Bu sırada “Kuyruk bölümünde oturduğunu söyleyen bir başka yolcu Kerem Uzel de “Bağrışmalar oldu, piste 600 metre kadar bir mesafede çakıldık” dedi. Mutlucan da “Biz, ne oluyor diyene kadar yere inmiştik bile” diye konuştu.
Pilotun son anonsunun, olağan iniş anonsu olduğunu, anonsta, “15 dakika sonra inmiş olacağız” dendiğini ifade eden Mutlucan, “Ama 7-8 dakika sonra çakıldık. Bir hava boşluğu gibi bir şey oldu ve uçak aniden alçaldı” dedi.
Uçaktan kendisinin çıktığını anlatan Mutlucan, “Benimle birlikte 15-20 kişi de uçaktan kendisi çıktı. Geride kalanlar, sıkışanlar vardı, onları da gelen ekipler çıkardı. Yeteri kadar ambulans geldi, yolculara yardım etti” diye konuştu.

Otobanda giderken izledi
Görgü tanığı İlhan Karaçay da, NTV"nin yayınına telefonla bağlanarak kazayı şöyle anlattı:
“Eşimle otobanda gidiyorduk. Uçak, normalden hızlı bir iniş yaptı. Eşime "Uçak düştü" dedim. Uçak ikiye bölünmüş ama parçalara ayrılmamış. Alev ya da duman yok. 50 kadar yolcu uçağın etrafında dolaşıyor. Kokpit etrafında bir çatlak var. Uçağın motorları, uçaktan 200 metre ileriye fırlamış durumda.
Eşyalar etrafa saçılmış durumda, hatta bazı insanlar eşyalarını arıyorlar. Olaydan hemen sonra polis ve itfaiye geldi. Çok sayıda itfaiye ve ambulans uçağın etrafında...
Bütün yollar trafiğe kapatılmış durumda. Biz de otobandayız, bir yere kıpırdayamıyoruz, uçaktan 200 metre uzaklıktayız. Eşim yanımda ağlıyor.”



MİLLİYET