2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol ile Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’ni (MLMM) hayata geçiren Koç Holding, proje kapsamında 2008 yılından bu yana her yıl öğrencilere yönelik bir proje yarışması düzenliyor. MLMM bursiyerlerine; özgüven, sorumlu vatandaşlık, proje geliştirme ve yaratıcı düşünce, ekip çalışması ve girişimcilik ruhu kazandırılmak istenen MLMM Proje Yarışmaları, 2011-2012 dönemi itibariyle, okul-işletme işbirliklerinin yaygınlaştırılmasını ve geliştirilmesini teşvik amacıyla MLMM projesinin ulaştığı 264 okul arasında düzenleniyor.
Birinci olarak belirlenen proje sahibi okula 30 bin TL başarı ödülünün verileceği yarışmasının okul – işletme işbirliği modeline yönelmesine dikkat çeken Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörü Aylin Gezgüç, “Bugüne kadar MLMM projesi kapsamında 81 ildeki 264 okulda 8 bin öğrenciye burs, staj ihtiyacı olan öğrencilerin yüzde 80’ine topluluk bünyesinde staj imkanı sağlandı. Öte yandan bu yıl proje yarışmamız ile de dikkat çektiğimiz gibi MLMM projesi ile öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlaması için Fiat (Tofaş), Ford Otosan, Tüpraş, Türk Traktör, Arçelik şirketlerimizin desteği ile okullarımıza laboratuvarlar kuruldu. MLMM projesi ile topluluk şirketlerimizin mesleki eğitim ve istihdam köprüsünü güçlendirmesini gururla izliyoruz” dedi.
Aylin Gezgüç, MLMM Proje Yarışması’nın 2008 yılından itibaren MLMM bursiyerlerinin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla yapılmaya başladığını hatırlattı. Aylin Gezgüç gelinen noktada bu modelin; burs, müfredat, laboratuvar, staj, kişisel ve mesleki gelişim ve istihdam desteği gibi bileşenleri ile ‘Okul-İşletme İşbirliği Modeli’ adını aldığını söyledi. Gezgüç, bu yapılanmanın temelinde mesleki eğitim veren okullar ile işletmeler arasında sektörel bazda işbirlikleri geliştirerek, eğitim ve iş dünyası arasında köprülerin kurulması yattığına dikkat çekti. Aylin Gezgüç yarışma ile MLMM Projesi kapsamındaki okullarda; yerel mesleki ihtiyaçların çözümüne yönelik, öğrencilere yeni mesleki ve kişisel gelişim imkanları sağlayacak, sürdürülebilir işbirliklerinin teşvik edilmesini hedeflediklerini aktardı. Gezgüç, Koç Holding’in ‘MLMM Projesi kapsamında bu modelin, kurumsal, sektörel ve politika düzeylerinde yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
OKULLAR EN AZ BİR ŞİRKET, MESLEK ÖRGÜTÜ VEYA SİVİL TOPLUM KURULUŞUNU PROJESİNE DAHİL EDECEK
MLMM Proje Yarışması’nda okullardan beklenen temel kriterlere de değinen Aylin Gezgüç, yarışmada, mesleki eğitimin kalitesini artırmak üzere okullar tarafından geliştirilmiş (tamamlanmış veya uygulama halindeki) örnek işbirlikleri ile başvuru yapılması gerektiğine dikkat çekti. Projelerin en geç 31 Mart 2012 tarihine kadar başlatılmış olması gerektiğini belirten Aylin Gezgüç; okulların, yarışmaya en az bir şirket, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü, ticaret odası ve benzeri yapı ile geliştirdikleri projelerle katılabileceklerini açıkladı. Aylin Gezgüç: “Projeler, MLMM’den esinlenerek hazırlanan ‘Meslek Eğitiminde Okul/İşletme İşbirliği Rehberi’nde yer alan birleşenlerden en az birini kapsamalıdır” dedi.
Aylin Gezgüç, yarışma kapsamında KOBİ’ler ile okullar arasındaki işbirliklerinin teşvik edilmesi amacıyla bu ölçekte şirketler ile yapılan işbirliklerinin ek puan sağlayacağını sözlerine ekledi.