İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Hüseyin Erkan, yabancıların yanı sıra, yerli yatırımcının da büyük şirketlerde halka arz beklediğini belirterek, ''Halka arzın tam zamanı. Özelleştirme İdaremiz de halka arzı mutlaka düşünsün'' dedi.

Soruları yanıtlayan Erkan, krizden dünyadaki bankacılık sektörünün etkilendiğini düşünen yatırımcıların, Türkiye'de de aynı şeyin olmasını bekleyerek piyasadan çekildiğini, özellikle de banka hisselerini sattığını söyledi. Ancak yıl sonu bilançolarında ve bu yılın ilk çeyreğinde bankaların çok iyi karlar elde ettiğinin görüldüğünü kaydeden Erkan, ''Bu defa uluslararası yatırımcılar burada bir şeyin yanlış gittiğini düşünerek, hemen tekrar bankacılık sektörüne yatırıma başladılar. Bankacılık kağıtlarını almaya başladıklarında da borsada ciddi bir artış oldu'' diye konuştu.

İMKB'nin bu yıl dünyada en iyi performans gösteren 2 borsadan biri olduğunu vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:

''Endeksimiz yılbaşına göre yüzde 65'in üzerinde artmış durumda. Son dönemdeki ekonomik göstergeler oldukça olumlu. Ben, 3. çeyrekteki rakamların ciddi şekilde iyileşmenin işareti olarak çıkacağını düşünüyorum.

Tabii, krizden kurtuluyor muyuz sorusunun cevabı çok kolay verilebilecek bir cevap değil. Ama iyileşmenin işaretleri kesin olarak görünüyor. Yılbaşından bu yana hisse senedi piyasasında 1 milyar dolar civarında bir giriş oldu. Krizin ardından çıkış da aşağı yukarı 1,5 milyar dolar civarındaydı. İkinci el piyasasından 3 milyar dolar çıktı ama 2008 ortasında yani krizin ortasında Türk Telekom'da halka arz vardı. Orada 1,5 milyar dolarlık yabancı girişi vardı. Dolayısıyla net çıkışı 1,5 milyar dolar olarak kabul ediyoruz. Yılbaşından bu yana bunun 1 milyar doları dönmüş oldu.''

10 BİNİN ÜZERİNDE YENİ HESAP

İMKB Başkanı, yerli yatırımcının da piyasaya girmeye başladığını, bunun da kendileri açısından pozitif bir gelişme olduğunu ifade etti.

Yılbaşından bu yana Merkezi Kayıt Kuruluşuna, 10 binin üzerinde yerli yatırımcının yeni hesap açtırdığını bildiren Erkan, ''Üstelik yeni halka arz yok. Buna rağmen yerli yatırımcımız yeniden piyasaya gelmeye başladı. Bunda krizden çıkıyoruz beklentilerinin olması de etkili. Ayrıca getirilerde tek haneli rakamlara indik. İnsanlar daha yüksek getiri arıyorlar. Bunun sonucu olarak hisse senetleri piyasasını alternatif olarak görmeye başladılar'' dedi.

2010 BEKLENTİLERİ BORSADA ALINMAYA BAŞLANDI

Hüseyin Erkan, bundan sonraki sürece ilişkin değerlendirmeleri sırasında da, yeni dönemin nasıl olacağının tam olarak bilinemeyeceğini, ancak sadece bizde değil, tüm ülkelerde hisse senedi piyasalarında pozitif gelişme bulunduğunu vurguladı.

Tüm dünyada son çeyrekte düzeltmenin olacağı beklentisi olduğuna da dikkati çeken Erkan, şunları söyledi:

''Dünyada likidite o kadar fazla ki, hep bir düzeltme gelecek diye beklenti var. Düzeltme geldiğinde para nereye gidecek? Çıktınız buradan, kağıdınızı aldınız. Paranızı nereye koyacaksınız? Piyasada korkunç bir likidite var. Gideceği yer de sınırlı. Ya emtiaya gidecek, ya hisse senetlerine gidecek ya da gayrimenkule gidecek. Bence hepsine gidecek. Hisse senetleri bunu tek başına absorve edemez. Türkiye'de de hisse senetlerine biraz gelir ki geldi, gayrimenkule de gidecektir. Emtia fiyatlarını da etkileyecektir. Önümüzdeki dönemde olabilecek düzeltme sınırlı düzeltme olacaktır. Kar realizasyonu şeklinde gerçekleşecektir.

Bundan sonra biz 2010 beklentileriyle piyasayı değerlendirmeye başlayacağız. 2010 için bütün dünyada olumlu, pozitif beklentiler var. 2010'un olumlu beklentileri borsada da yavaş yavaş alınmaya başlandı. Piyasa 2010'u satın alıyor zaten.

Gelişmekte olan ülke borsalarının fiyat kazanç oranları şu anda yüzde 21, gelişmiş ülkelerin yüzde 25-26 civarında. Bizde ise yüzde 16. Biz, diğer piyasalara göre şişmiş de değiliz.''

HALKA ARZ İÇİN HAVA ÇOK İYİ

İMKB Başkanı Erkan, yerli ve yabancı yatırımcıların piyasaya geldiğini ve çıkmadığını da belirterek, bundan sonraki asıl gelişmenin halka arzlarda yaşanacağını kaydetti.

''Türkiye'de halka arz için hava çok iyi. Şu anda çok iyi bir hava yakalanmış durumda'' diyen Erkan, çok ciddi halka arzlara hem yurt dışından, hem de yurt içinden güzel talep gelebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin krizden nispeten daha az yara almış olmasının ve olumlu performans göstermesinin yabancı yatırımcı açısından iştah artıran bir olay olduğunu dile getiren Erkan, şöyle konuştu:

''Şu anda Türkiye'de ciddi şekilde büyük şirketler halka arz edilirse, bunlara olan talebin fazla olacağını düşünüyorum. Yabancı yatırımcılar devamlı bize geliyor, (Ne zaman halka arz olacak, nasıl olacak, ne büyüklükte halka arzlar gelecek) diye soruyor.

Ben halka arz için yıl sonuna kadar 1-2 tane orta ölçekte veya büyük ölçeğe yakın şirket gelecek diye bekliyorum. Umudum var. Esas halka arzlar 2010'da gelir. Önlerini görmek, dünyada ne olup bittiğini bilmek istiyorlar. Ama yabancı yatırımcılar halka arz bekliyor. Yerli yatırımcı da bunu istiyor. Halka arz için ortam çok uygun. Hatta halka arzın tam zamanı.''

TOBB'LA HALKA ARZ SEFERBERLİĞİ

Erkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte bu ay halka arz seferberliği başlatacaklarını da bildirdi.

Çeşitli illerdeki odalarda toplantılar yapacaklarını, başkanlara kendi bölgelerinde neler istendiği konusunda bilgi sunacaklarını anlatan Erkan, bu toplantılara aracı kurumların, kurumsal yatırımcıların ve yerli yabancı danışman firmaların da katılacağını söyledi.

Şirketlerin, toplantılarda yatırımcılarla doğrudan görüşme imkanı bulacağını da kaydeden Erkan, ''Dünyada özel sermaye kolları var. Türkiye'de de çok faaller. Yatırım yapabiliyorlar, azınlık ortağı oluyorlar, bir süre bilgi aktarımı sağlıyor, yönetim becerilerine katkı sağlıyor, teknoloji getiriyor, şirketlerin daha profesyonelce yönetilmelerine yardımcı oluyorlar. Bunlar 3-4 sene sonra da halka açılıyor mesela. Bu şekilde halka açılan şirketlerimiz çok daha başarılı oluyor'' açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE YATIRIMLARDA EN GÖZDE ÜLKELERDEN

İMKB Başkanı, Türkiye'nin yatırımlar açısından en gözde ülkelerden bir tanesi olduğunu da kaydetti.

Bu nedenle önümüzdeki dönemin portföy yatırımları açısından da iyi bir dönem olacağını savunan Erkan, ''Ama bunların olabilmesi için de halka arzların gelmesi lazım. Halka arz şu anda çok büyük talep gelebilir. Buna özelleştirmeler de dahil. Özelleştirme İdaremiz de, bu dönem yapacağı özelleştirmelerde halka arzı mutlaka düşünsün. Şu anda hakikaten talep var'' diye konuştu.

KÜÇÜK YATIRIMCI NE YAPMALI?

Erkan, yeni dönemde küçük yatırımcıya tavsiyelerinin sorulması üzerine de öncelikle Türk piyasasında çok fazla küçük yatırımcı kalmadığını belirtti. Küçük yatırımcıların geçmişte yaşadığı sorunların henüz çözülemediğine işaret eden Erkan, bunun da piyasamız açısından büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Bunların ilgili yerlerde konuşulduğunu bildiren Erkan, Bankacılık Kanununda yapılacak düzenleme ile belki bazı kolaylıklar getirilebileceğini kaydetti.

İMKB Başkanı Erkan, daha sonra küçük yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

''Bence küçük yatırımcı parasının tamamını hisse senedine yatırmasın. Hisse senedine de yatırım yapan yatırım fonlarını tercih etmeli diye düşünüyorum. Küçük ölçekli tasarruflar daha profesyonelce yönetilen fonlar içinde değerlendirilirse daha uygun olur gibi geliyor bana. Her ne kadar fonlar, daha ortalama düzeyde getiriler getiriyorsa da, bunlar belli yönetim gideri alıyorsa da, profesyonelce yönetildikleri için küçük yatırımcıları bilmeden zarara uğradıkları alımlardan korur.

Hisse senedi dediğimiz olay bir şirketin ortağı oluyorsun. o şirket 1 sene, 3 sene çok iyi gidebilir. ondan sonra işleri de kötüleşebilir. Sektörden dolayı da, ciddi rekabetten dolayı da olabilir. Bu hisse senedi sahibine şirketi yakından takip zorunluluğu getiriyor. Bu işleri yapan profesyonel fon yöneticileri var. Altın, hisse senedi, mevduat, tahvil, döviz için bölünmüş fonlar var. Bunlar hisse senedi kadar belki getiri getirmeyebilir ama kötü dönemde endeks kadar da düşmez. profesyonelce yönetildiği için riski de çok olmaz.''

Hisse senedinin uzun dönemde her zaman karlı olduğunun da altını çizen Erkan, olaya 6 ay, 1-2 sene olarak bakmamak gerektiğini kaydetti. Erkan, hisse senedine yatırımın sermayenin tabana yayılması açısından da büyük önemi bulunduğunu sözlerine ekledi./HT