Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) eski Başkanı ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına sokma zamanı olduğunu söyledi.
Derviş, Akbank'ın, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları dolayısıyla Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlediği davette yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, Bretton Woods kurumları olarak bilinen IMF ve Dünya Bankası'nın yönetiminde hak ettikleri yeri almasının zamanının geldiğini belirterek, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmesi gerektiğini vurguladı. Derviş, "2008-2009 krizi sadece iyi düzenlemelere değil aynı zamanda daha fazla uluslararası politika koordinasyonuna da ihtiyaç olduğunu gösterdi" dedi.

Daha yakın ilişki için çağrı yaptı

Guvernörler Kurulu Başkanlığı'nı devralan Nijerya Maliye Bakanı Mansur Muhtar, IMF ve Dünya Bankası'na üye hükümetlerle, krizin nedenlerini daha iyi anlamak için daha yakın çalışma çağrısında bulundu. Muhtar, finansal çalkantıdan ve küresel resesyondan nihai çıkışın, çabalarının sonu anlamına gelmeyeceği konusunda hemfikir olduklarını vurgulayarak, “Bu boyutlarda bir krizin tekrar gerçekleşmeyeceğinden emin olmak zorundayız. Bu amaçla temelde yatan kırılganlıkları ele almalıyız” dedi. Dünyanın hızla değiştiği gerçeğini göz önünde bulundurarak, Bretton Woods kurumlarının etkinliklerini artırmak için kendilerini sürekli modernize etme ihtiyacının altını çizdiklerini ifade eden Mansur Muhtar, devam eden kota ve söz sahipliği reformu çağrısında bulunduklarını söyledi./yeni şafak