Fisker Automotive’in 3 yılda 1 milyar dolara geliştirdiği dünyanın en hızlı elektrikli otomobili ‘Karma’yı Avrupa’da ilk test eden gazeteciler arasına girdik. Karma, Avrupa’da 100 bin dolara satışına sunulurken, Türkiye’ye Osman Boyner tarafından ay sonunda getiriliyor. Mevcut süper spor otomobiller kadar güçlü ve hızlı olan Karma, 3 bin adet sipariş aldı.
 
ASTON Martin DB9 ve V8 Vantage ile BMW Z8 gibi önemli tasarımlara imza atan Henrik Fisker’in Bernhard Koehler ile birlikte 2007 yılında kurup, 529 milyon doları ABD hükümetinden olmak üzere ortaklarıyla birlikte toplamda 1 milyar dolar destek aldığı Fisker Automotive, 3 yılda dünyanın en hızlı ve sportif elektrikli aracı ‘Karma’yı geliştirip piyasaya sundu. Türkiye’ye bu ay sonunda Osman Boyner’in sahibi olduğu BD Oto distribütörlüğünde gelecek Karma’yı Avrupa’da ilk test eden gazetecilerden biri olurken, aracı İtalya’nın Milano şehrindeki tanıtım sırasında hem yolda hem de pistte deneme şansı bulduk.
 
Rakipleri Porsche ve Maserati
 
Yaklaşık 100 bin dolarlık Avrupa fiyatıyla daha piyasaya çıkmadan 3 bin adedin üzerinde sipariş alan dört kapılı Fisker Karma, son dönemde birbiri ardına tanıtılan elektrikli modellerden öncelikli olarak tasarımıyla ve lüks görünümüyle ayrılıyor. Aston Martin ve BMW tecrübesine sahip şirketin kurucusu ve CEO’su Henrik Fisker tarafından tasarlanan araç lüks ve sportif görünümüyle daha ilk tanıtımından itibaren mevcut elektrikli modeller yerine Porsche Panamera ve Maserati Quatroporte gibi modellere rakip olarak gösteriliyor.
 
Bunda Karma’nın dikkat çeken sportif tasarımının dışında her biri 201 beygir gücündeki iki elektrikli motorunun etkisi de büyük.  Karma, 20 kilowatt gücündeki pili ve toplamda 403 beygir güç sunan bu iki elektrikli motorla 80 kilometre menzile ulaşıyor. Sadece elektrikli motorlar devredeyken 0’dan 100 kilometreye 7.9 saniyede çıkan ve 153 kilometre maksimum hıza ulaşan Karma’ya 80 kilometrelik elektrik motor menzili yetmediği zaman devreye 260 beygir gücündeki 2 litrelik turbo motor giriyor. Bir anlamda sadece jeneratör görevi gören bu motor, pillerin şarjı azaldığında devreye girerek menzilin 483 kilometre uzamasını sağlıyor. Böylece aracın toplam menzili 560 kilometrenin üstüne çıkıyor. Karma benzinli motorun devreye girmesi ile 500 beygirin üzerinde bir güce ulaşabiliyor.  Bu ekstra güç aracın maksimum hızını 201 kilometreye çıkararak ‘dünyanın en hızlı elektrikli otomobili’ ünvanını almasını sağlıyor.
 
Kısa mesafede taksi
 
Bu durumu ‘özgürlük’ olarak tanımlayan Henrik Fisker, “Kimse bu kadar parayı verip menzil bittiğinde yolda kalmak istemez. Biz bu aracı alanlara özgürlük vermek istedik. Aksi takdirde sadece kısa mesafede kullanacaksanız taksiye veya metroya binersiniz” yorumunu yapıyor.  Fiskerin kullandığı motor  Kuşkusuz yüzde 100 elektrikli motorla yol alan araçların menzil problemi çözülenenkadar en iyi çözüm olarak kabul ediliyor. Elektrikli motorun yanında gerektiğinde jenaratör görevi yapan motor sayesinde  500 kilometrelik özgürlük sağlanıyor.  Bu sistemi vurgulamak için karma ‘Elektrikli Araç Uzatılmış Menzil’ anlamına gelen ‘EVer’ logolarını taşıyor.
 
Ahşapları yanmış ağaçlardan
 
FISKER Karma, sadece sahip olduğu motor teknolojisi ile değil kullanılan malzemelerle de çevre dostu otomobil olduğunu ortaya koyuyor. Aracın içinde kullanılan deriler, enerjisini hayvan yağından sağlayan çevreci fabrikalarda üretilirken, tahtalar ise yanmış, suyun dibinde kalmış veya aşırı fırtınalarda sökülmüş ağaçlardan elde ediliyor. Karma modelinin ‘EcoChic’ isimli versiyonunda ise hayvan severler düşünülmüş. Aracın içinde hiç bir hayvana ait malzeme kullanılmamış.
 
Patlama yapan Türkiye en büyük ortağımız
 
FISKER’in kurucusu ve CEO’su Henrik Fisker, “Sedan, cabriolet ve Eylül’de Frankfurt’ta tanıtacağımız yeni bir versiyonla birlikte Karma’nın 3 farklı tipi olacak. Biz ilk etapta yılda 15 bin adet Karma satmayı hedefledik. Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs ve Polonya distribütörümüz Boyner, en büyük ortağımız olacak. ” dedi. Türkiye’nin Avrupa’da en fazla potansiyeli olan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Fisker, gelecekte vergi sisteminin değişmesiyle patlama yapacağına inandığını da kaydetti. Fisker, Karma’dan daha ekonomik ve küçük bir otomobil olan ‘Nina’yı da 2013 başında satışa sunacaklarını belirterek, “Bu modeli önümüzdeki yıl tanıtacağız. Fiyatı 50 bin dolar civarında olacak. Yine spor görünümlü 4 kişilik bir araç olacak. Bu aracı GM’den 20 milyon dolara aldığımız Amerika’daki fabrikada üreteceğiz. bu modelle birlikte yıllık üretimimizin 100 bin adede çıkmasını öngörüyoruz” diye konuştu.
 
Boyner, Türkiye dahil 9 ülkeye Karma satacak
 
ELEKTRİKLİ lüks otomobil üreticisi Fisker’ın Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs ve Polonya  distribütörü olan BD Otomotiv, markanın ilk modeli Karma’yı bu ay sonunda Türkiye’ye getirecek. Fisker Karma’nın Avrupa teslimatlarının da başladığını belirten BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman F. Boyner, şu an kendilerine bağlı olan 5 ülkenin önümüzdeki günlerde 9’a yükseleceğini belirtti. Boyner, bu ülkelerin ismini henüz vermezken, Türkiye’nin doğu komşuları olduğunu söylemekle yetindi. Tamamen elektrikli olan Karma’nın sadece ‘jeneratör’ görevi gören benzinli motorunun, Türkiye’de vergilendirme açısından karışıklık yaşattığını belirten Boyner, “Elektrikli otomobillerden motor güçlerine göre yüzde 3 ile 15 arasında değişen oranlarda ÖTV alınmasına ilişkin düzenlemeden Karma’nın da yararlanabileceğini düşünüyorum. Benzinli motor sadece jenaratör görevi görüyor. Bakanlıkla görüşüyoruz, fiyatı bu düzenlemeye göre belli olacak” dedi. Boyner, bu yıl Türkiye’de 25-30 adet Karma satabileceklerini belirterek, kendisine bağlı olan ülkelerdeki satışların ise 100 adedin üstüne çıkacağını belirtti.
 
Porsche gibi hızlanıyor Fiesta’dan az yakıyor
 
KARMA, elektrikli motor devredeyken, sadece elektrikle yol alıp, sıfır emisyonla çevreciliğini ortaya koyuyor. 260 beygirlik turbo motor devreye girince menzil artıyor ancak aracın yakıt maliyeti de yükseliyor. Benzinli motor devredeyken Karma, 100 kilometre 3.6 litre yakıt tüketirken, egzoz emisyonu 82 g/km olarak gerçekleşiyor. 100 km’de 3.5 litrelik tüketimin Fiesta, Corsa gibi araçların maliyetinden daha düşük. Dizel lüks modellerin yakıt tüketimleri ise 100 kilometrede en az 10 litre ve üstüne çıkıyor. Milano’da şehir içinde elektrikli motorla kullandığımız aracı pistte  elektrik ve benzinli modunda kullandık.
 
Colin Powell ve Di Caprio ilk müşterileri oldu
 
KAR-MA’nın ilk müşterileri arasında bir çok ünlü bulunuyor. ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell ve ünlü oyuncu Leonardo Di Caprio araçlarını temmuz sonunda teslim alırken, Eski ABD Başkan Yatdımcısı Al Gore ile Danimarka Prensi’ne ise araçlar teslim edilmek üzere. Türkiye’de ise şu anda 2 kişi araç için kapora vermiş durumda.
 
hürriyet