ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra kapatılan ve üs gibi kullanılan Bağdat Havaalanı, ABD'nin "terör zanlısı" diye topladığı pek çok kişinin getirilip sorgulandığı, işkence gördüğü ve hatta "yok olduğu", buradan da "yeryüzü cehennemi" diye bilinen Guantanamo'ya gönderildiği yer olarak da üne kavuştu. Bir iddiaya göre Saddam bile burada tutuldu. İşte Airturkhaber sitesinde yer alan, dünyanın en gizemli havaalanının ilk görüntüleri.

THY'nin Bağdat'a ilk seferine katılan gazeteciler, havaalanı toplantı salonundan dışarı çıkamazken, Aiturkhaber'den Ahmet Tunagür, Bağdat Havaalanı'nı ayrıntılı görüntülemeyi başardı. Ve işte izlenimler:



"THY"nin Bağdat hat açılışına katılan gazeteciler, çok sıkı bir şekilde gözetlendi.



Neredeyse her hareketleri Irak güvenlik güçleri tarafından izlenen Türk gazetecilerin, Bağdat Uluslararası Havaalanı"nın kendilerine ayrılan toplantı salonundan dışarı çıkılmasına izin vermedi.



Airtürkhaber, tüm zorlukları aşarak terminal binasını içeriden ve dışarıdan görüntülemeyi başardı.



Amerika"nın operasyonundan sonra trafiğe kapatılan ve uzun bir süre açılmayan Bağdat Havaalanı"nın uluslararası havacılık siteleri de dahil olmak 2005 yılından bu yana tek bir kare fotoğrafı çekilememişti.



Airtürkhaber terminal binasını adım adım gezerek fotoğraflamayı başardı.



İşte Airtürkhaber farkıyla, Saddam sonrası ilk kez Bağdat Uluslararası Havalimanı:



BAĞDAT NOTLARI



Airtürkhaber"in katıldığı Bağdat hattının açılışından, yol boyu ve Bağdat Havaalanı"nda yaşananların birbirinden ilginç özel notları detayda..





* 36-18 pistinden kalkış yapan Bağdat uçağı, aprondan doğruca sıradaki 6 uçağın önüne geçerek 1 numara kalktı.



* Uçakta tüm yolculara Business servis ikramı yapıldı. DO&CO"nun damak çatlatan yemekleri yolcu ve davetlileri büyüledi.



* İlk Bağdat seferi TC-JRF çağrı kodlu Airbus A321 Fethiye isimli uçağıyla yapıldı.



* Uçuş ekibi, Kaptan pilot uçuş işletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Başbakan"ında pilotu olan Köksal Köktuna, ikinci pilot ise Uçuş koordinasyon Başkanı olan Mehmet Özkurt ve First officer ise Ufuk Taner"den oluştu



* Uçuş 10 bin 200 metreden tam 2 saat 30 dakika sürdü. İniş anında bekleme olmadı.



* Iraklı yolcular inişin hemen ardından cep telefonlarına sarıldı. Kabin"in tüm uyarılarına rağmen hemen hemen tüm Iraklı yolcular telefonlarıyla konuşmalarını sürdürdü.



* Gazetecilere karşı Irak güvenlik güçlerinin çok sıkı tedbir aldığı gözlerden kaçmadı. Toplantı salonundan dışarı çıkılmasına izin verilmedi.



* Bu arada toplantı salonunun cam kapılarından biri kırıldı. Görevliler fark ettirmeden kapıyı yerinden söküp, önüne kapı gibi bir güvenlik görevlisi dikti.



* Bağdat Havaalanı"na inişin ardından bir THY görevlis bütün pasaportları toplayıp Bağdat"a giriş-çıkış damgalarını vurdurduktan sonra tekrar dağıttı.



* Türk heyeti Bağdat Havaalanı"ndan ayrılıncaya kadar, Bağdat"ta görevli 4 Türk özel Harekat Polisi"de toplantı salonunda güvenliği sağladı.



* Kalkış anında güvenlik amaçlı uçağın tüm iç ışıkları söndürüldü.



* Gazetecilere Bağdat Havaalanı"nda göz açtırılmazken, Airtürk haber BAğdata havaalanı terminalini ve havaalanını dışarıdan görüntülemeyi başardı.



* Son üç yıldır tek bir fotoğrafı çekilemeyen Bağdat Airport"un son hali Airtürkhaber"de..

HÜRRİYET