Nature dergisinin son sayısındaki makaleye göre, mamutdişi oyularak elde edilen heykelcik, geçen sene eylül ayında Hohle Fels yöresinde yapılan kazılarda altı parça halinde ortaya çıkarıldı. Parçalar bir araya getirildiğinde, koca memeli, geniş kalçalı, üreme organları abartılarak bütün ayrıntılarıyla resmedilmiş bir kadın heykelciği ortaya çıktı.

Tübingen Üniversitesi'nden Nicholas Conard, buluntuyu değerlendirirken, "heykelciğin cinsellik ve doğurganlığa doğrudan veya dolaylı olarak atıfta bulunduğuna" işaret etti.

Conard, "Hohle Fels figürü, paleolitik sanatın kökeni hakkındaki fikrimizi kökten değiştiriyor. Çünkü şimdiye kadar, sadece yarı insan-yarı hayvan yaratıklar veya hayvanların heykelleri veya resimleri bulunmuştu" dedi.

Bir mağara girişine 20 metre mesafede toprağın 3 metre altında bulunan 6 santim boyunda, 3.5 santim eninde, 33 gram ağırlığındaki "Venüs" heykelciğinin 31 bin ile 40 bin yıllık olduğu karbon testiyle anlaşıldı.


DÜNYADAN KISA KISA

MARS'TA MAHSUR KALDI
NASA, kızıl gezegen Mars'ta görevde bulunan ikiz robotunun mahsur kaldığını açıkladı. ABD Havacılık ve Uzay Kurumu (NASA), Mars'taki ikiz robotlardan Spirit'in tekerleklerinin yarıya kadar yumuşak toprağa saplandığını belirterek, zor durumda bulunduğunu bildirdi. Alman Spiegel dergisinin haberine göre, NASA'nın California Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan (JPL) mühendis ve bilim adamları, Spirit'i durdurarak, robotun etrafındaki toprağı incelemeye ve bir test robotuyla buradan kurtulmanın yollarını simülasyonla canlandırmaya giriştiler.

POLİSE EL KALDIRMAYA 10 YIL HAPİS İSTENİYOR
Macaristan Adalet Bakanlığının parlamentoya sunduğu yasa tasarısı, polise el kaldırmaya 10 yıl hapis cezası öngörüyor. Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede son 4 yılda polislere karşı fiili saldırıların yüzde bin arttığı, bu saldırıların azaltılması ve polislerin can güvenliğinin korunması için yasa tasarısı hazırlandığı belirtildi. Buna göre resmi kıyafetli polislerin şapkalarını çıkarmaya teşebbüs eden kişilerin dahi 10 yıl hapis cezasıyla yargılanacağı kaydedildi.

ABD DERGİSİNDE 16 SAYFA "TÜRK MUTFAĞI"
ABD'nin ünlü yemek dergilerinden "Saveur" Türk mutfağına 16 sayfa ayırdı. Derginin Mayıs ayındaki sayısında “Bir Şehrin Ruhu” yazısıyla Anya von Bremzen, İstanbul'un iyi tanınan restoranları yerine semt lokantalarına ve yemek çeşitlerine yer verdi. Yazıda “Lezzetli kebapları, ızgarada pişmiş nefis balıkları, muhteşem sebze güveçleri, göz alıcı salatalarıyla, pilakiden midye dolmaya, birbirinden farklı geniş meze yelpazesiyle İstanbul'un yemeklerine aşık olmak çok kolay” denildi. İstanbul'un Beyoğlu semtindeki meyhanelere de yer verilen yazıda "kemalpaşa, künefe ve lokum" gibi geleneksel Türk tatlılarının yanı sıra Türk mutfağının mezeleri de tanıtılıyor