Her 10 kişiden 6"sının takım tuttuğu Türkiye"de, eğitim ve sosyoekonomik statü anlamında en zengin taraftar Fenerbahçe"de. Taraftarların yüzde 42"si kadın. En çok taraftar ise Galatasaray"da.

Türkiye'de çok geniş kitlelerin tutkusu olan futbol; kulüpleri, oyuncuları ve yöneticileriyle hep gündemde. Taraftarlar arasında polemik konusu olagelen soruları AGB Nielsen Media Research, 15 bin kişiye sordu. TGI Türkiye Araştırması'na göre, en çok taraftar Galatasaray'da. Ancak eğitim düzeyi ve sosyoekonomik statü olarak bakıldığında ise Fenerbahçe bir adım öne çıkıyor.

Araştırmaya göre Türkiye'de 15 yaş ve üzeri kent nüfusunun yüzde 60,9'u bir futbol takımı tutuyor.

Taraftarların yüzde 57,3'ü erkek, yüzde 42,7'si ise kadın. En çok taraftar ise Galatasaray'da. Taraftarların yüzde 39,3'ü Galatasaray'ı tutuyor, yüzde 32,1'i Fenerbahçe'yi, yüzde 17,8'i ise Beşiktaş'ı.

EN AZ ÜNİVERSİTE MEZUNU GALATASARAY'DA

Taraftar eğitim düzeylerine göre dağılımda ise Fenerbahçe liderliği ele geçiriyor. Taraftarları arasında en fazla üniversite mezunu bulunan kulüp yüzde 11 ile Fenerbahçe.

Fenerbahçe'yi yüzde 10,3 ile Beşiktaş ve yüzde 9,6 ile Galatasaray takip ediyor.

Taraftarlar arasında ilkokul mezunu ve eğitimsiz gruplara bakıldığında, Beşiktaşlı taraftarların yüzde 40,37 ile ilk sırada olduğu görülüyor. Beşiktaş'ı yüzde 39,35 ile Fenerbahçe izliyor.

Sosyoekonomik statüye göre en fazla taraftarın düşük eğitim ve gelir düzeyindeki C2 grubunda kümelendiği dikkat çekiyor. Taraftarın yüzde 37,5'i C2 sosyoekonomik statü grubunda.

Takımlara göre dağılımda ise Fenerbahçe yüzde 22,7 ile taraftarları arasında en fazla AB statü grubu barındıran kulüp. Fenerbahçe'nin ardından yüzde 22,2 ile Beşiktaş geliyor. Düşük sosyoekonomik statüler olan C2 ve DE grupları birleştirildiğinde ise yüzde 50 ile Galatasaray ilk sırada yer alıyor. Galatasaray'ı yüzde 39,2 ile Beşiktaş takip ediyor.

YENİ KUŞAKLAR GALATASARAYLI GELİYOR

En fazla genç taraftara sahip olan takım Galatasaray. 15 ile 24 yaş arasındaki taraftarların hangi kulüpleri tuttuğuna bakıldığında yüzde 34,8 ile Galatasaray liderliği elinde tutuyor. Fenerbahçe ve Beşiktaş ise yüzde 20'ler seviyesinde. Kadın taraftarı en az olan takım yüzde 42,7 ile Beşiktaş. En fazla kadın taraftar ise yüzde 45,3 ile Fenerbahçe'de.

MİLLİYET