Başbakanlık tarafından yapılan bir araştırmaya göre tapu çalışanlarının yüzde 42,9'u kurumlarının kâğıt, toner, kalem gibi sarf malzemelerinin iş takipçilerince temin edildiğini söyledi. Çalışanların yüzde 30,1'lik kesimi söz konusu eyleme ender rastlanıldığını belirtirken, yüzde 16'sı ise sarf malzemelerinin iş takipçilerince temin edilmesinin çok yaygın olduğuna işaret etti.

471 ÇALIŞAN KATILDI

Başbakanlık Kamu Görevliler Etik Kurulu ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa hazırlanan 'Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Proje' geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yaklaşık iki yıl süren çalışma sonrasında, bilim adamlarına kamu kurumlarındaki etik sorunlarla ilgili olarak 10 ayrı konuda araştırma yaptırıldı. Araştırma kapsamında, 'Tapu Hizmetleri ve Etik' başlıklı araştırmada 471 tapu çalışanına ile 338 vatandaşa sorular yöneltildi.

İŞ YAPTIRMANIN YOLU

Tapu Sicil Müdürlükleri'nde çalışanların yüzde 5,7'si Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü'nü; yolsuzluğun yaygın olduğu bir kurum olarak değerlendirdi. Ankete katılan vatandaşların yarısı, Tapu Sicil Müdürlükleri'nde torpil yaptırmadan veya görevlilere herhangi bir menfaat sağlamadan iş yaptırmanın kolay olduğu ifade etti. “Sizce, tapu müdürlüklerinde yolsuzluk ve rüşvet ne derece yaygındır?” sorusuna ise, yüzde 23,5 oranında yolsuzluk ve rüşvetin hiç olmadığı, yüzde 26,2 oranında çok az olduğu, yüzde 32,1 oranında ise diğer kurumlar kadar olduğunu cevabı verildi. Yolsuzluk ve rüşvetin çok yaygın olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 18,2 oldu.

RÜŞVETE İNANANLAR

Torpil yaptırmadan veya görevlilere herhangi bir menfaat sağlamadan iş yaptırmanın kolay olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 48,8 iken, torpil yaptırmadan veya görevlilere herhangi bir menfaat sağlamadan iş yaptırmanın az veya çok zor olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 51,2 çıktı. Tapu sicil müdürlüklerinde yolsuzluk ve rüşvetin diğer kurumlar kadar ve daha yaygın olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 50,3 olarak gerçekleşti.

Hediye, bahşiş kabul ediliyor

Tapu çalışanların yüzde 35,9'una göre, tapu sicil müdürlüklerinde hediye ve bahşiş kabul ediliyor. Çalışanların yüzde 42,9'una göre, tapu sicil müdürlüklerinde kâğıt, toner, kalem gibi sarf malzemeleri iş takipçilerince temin ediliyor. Yüzde 30,1'lik bir kesim söz konusu eyleme ender rastlanıldığını, yüzde 16'sı ise sarf malzemelerinin iş takipçilerince temin edilmesinin yaygın ve çok yaygın olduğunu belirtiyor.

Tapu çalışanları, etik dışı davranışlarına gerekçe olarak gösterdikleri konuların başında, başka kurumlara göre, tapuda çalışanların sosyal ve mali haklarının az olması (yüzde 83,1), iş yükünün fazlalığı (yüzde 81), çalışanların maaşlarının düşüklüğü ve yeterli mesai ücreti almadan fazla çalışmaları (yüzde 78) yer aldı./yeni şafak