Enuygun.com tarafından örnekleme yöntemiyle hayata geçirilen analizde, 2011 yılı ilk üç çeyrek verileri arasından konut kredisi talebini www.enuygun.com aracılığıyla bankalara iletmeyi tercih eden 50 bin kişi mercek altına alındı. Verilere göre konut kredisi talebinde İstanbul %24’lük oranla ilk sırada, Ankara %12 ile ikinci sırada, İzmir ise %7 ile üçüncü sırada yer alıyor.
 
Hangi ilde hangi ilçe konut kredisi talep ediyor?
Enuygun.com’un analizine göre Küçükçekmece ve Pendik İstanbul’da konut kredisine en çok talepte bulunan ilçeler. Her iki ilçe de İstanbul genelinde %6’şarlık paya sahip. Bu ilçeleri %5’lik oran ile Ümraniye, Bahçelievler, Esenyurt ve Bağcılar takip ediyor. Ankara’da ise Keçiören il genelinde %16’lık oran ile başı çekerken, %15 ile Çankaya onu takip ediyor. Ardından da sırasıyla Yenimahalle ve Mamak geliyor. İzmir’de de Buca ve Karşıyaka konut kredisi talebinde başı çeken ilçeler.
 
Oranlarda ilçe nüfuslarının etkili olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu ”Örneğin Küçükçekmece nüfus büyüklüğü olarak İstanbul’un ikinci büyük ilçesi. Ancak nüfusun tek başına etkili olduğunu da söylemek yanlış olur. Özellikle 2011 yılında bir önceki seneye göre konut kredisi talebinin biraz daha küçük şehirlere kaydığını gözlemledik. İlk üç büyükşehir arasında olmadığı halde bazı illere ait ilçelerin konut kredisine talebinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Denizli-Merkez, Konya-Selçuklu, Gaziantep-Şahinbey ilçelerinde yaşayanların konut kredisi talep sayısı, İstanbul’da talebin yoğun olduğu ilçelerin talep sayılarına çok yakın seyrediyor”, dedi.
 
Diğer bazı illerde www.enuygun.com verilerine göre konut kredisi talebinin yüksek olduğu ilçeler ise; Bursa’da Osmangazi, Antalya’da Muratpaşa, Adana’da Seyhan, Kayseri’de Melikgazi, Kocaeli’nde Gebze, Şanlıurfa’da Merkez, Mersin’de Akdeniz ilçesi olarak sıralanıyor.
 
Marmara Bölgesi’nde konut kredisine talep diğer bölgelerin üstünde
Enuygun.com’un verilerine göre Marmara Bölgesi Türkiye genelinde toplam konut kredisi talebinin %38’ini temsil ediyor. Bu bölgeyi %21 ile İç Anadolu Bölgesi, %13 ile de Akdeniz Bölgesi takip ediyor. Ege Bölgesi konut kredisi talebinin %12’sini, Karadeniz Bölgesi %7’sini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi %5’ini, Doğu Anadolu Bölgesi ise %4’ünü oluşturuyor.
 
İstanbul, Ankara gibi konut kredisinde başı çeken iller dışarıda bırakıldığında ise bölgeler arasında Marmara Bölgesi’nin yine birinci sırada yer aldığını da ekleyen Sungurlu “Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’daki yoğun konut kredisi talebi bölgenin bu kredi türündeki önemini artırıyor”, dedi.
 
 
Enuygun.com hakkında:
Karşılaştırma sitesi Enuygun.com, kullanıcılarının banka kredileri, uçak biletleri, kasko ve trafik sigortası seçenekleri, internet bağlantı servisleri ve GSM tarifelerini karşılaştırarak kendilerine en uygun seçeneği bulmalarını kolaylaştırır. Böylece kullanıcıların zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlar. Türkiye’nin önde gelen internet girişimcilerinden Çağlar Erol ve Nihan Çolak Erol tarafından, Avrupa’nın tanınmış internet firmalarına yatırım yapan R2 International GmbH ortaklığında kurulan ve www.enuygun.com adresinde servis veren Enuygun.com, Türkiye’de beş ayrı ana başlıkta servis karşılaştırması olanağı sunan ilk ve tek platformdur. Karşılaştırma işlemleri, tamamen online olarak ve Enuygun.com’un kolay kullanımlı önyüzü aracılığıyla yapılabilir. Kullanıcılar, karşılaştırma işleminin ardından tek bir tıklamayla ilgilendikleri hizmeti sağlayan anlaşmalı firmalara online başvuru yapabilir ya da detaylı bilgi talep edebilirler. Bugün itibariyle bankacılık, seyahat, sigorta ve telekom alanlarını kapsayan Enuygun.com’un hizmet yelpazesi önümüzdeki dönemde yeniliklerle genişleyecektir