Kaçak benzin ve motorinin tamamına yakınının kalitesiz olduğu tespit edildi. Üst kurulun Petrol Dairesi Başkanı Taner Mutlu, dolaşımdaki akaryakıtın kalitesinin izlenebilmesine imkan sağlayan 'Akaryakıt Kalite Haritası'nın ilk kez çıkarıldığını söyledi.

Türkiye'de ilk kez, benzin ve motorinler için 'Teknik Düzenlemelere Uygunluk Haritası' çıkarıldı. Harita için akaryakıt istasyonlarında yapılan denetimlerde markersız veya yeterli oranda marker içermeyen benzin ve motorinler, teknik kriter uygunluk testine tabi tutuldu. İncelemelerde kaçak benzin ve motorinlerin tamamına yakını kalitesiz çıktı. Türkiye geneline göre kaçak ve kalitesiz benzinde İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri öne çıkarken, motorinde ise özellikle orta ve batı Anadolu'da düşük kaliteli ürünler tespit edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) denetim elemanları, akaryakıt istasyonlarında satışa sunulan benzin ve motorine yönelik ulusal marker denetimi yapıyor. Denetimlerde markersız çıkan numuneler ayrıca teknik kriterlere uygunluk testine tabi tutuluyor. Yapılan denetimler sonucunda markersız veya yeterli oranda marker içermeyen ürünlerin yapılan testler sonucu, tamamına yakınının teknik kriterlere aykırı olduğu tespit edildi. Ayrıca numune analizlerinden hareketle Türkiye 2010 yılı için benzin ve motorinde 'Teknik Düzenlemelere Uyum Haritası' çıkarıldı. İlk kez Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) üyelerine sunulan haritada bazı illerde teknik kriterlere aykırılık oranının yüzde 100 çıkması dikkat çekiyor. Bir diğer ifadeyle kaçak akaryakıtın tamamı benzin ve motorin standartlarını karşılamıyor. EPDK Petrol Dairesi Başkanı Taner Mutlu, yaptığı TABGİS sunumunda akaryakıtta marker ve teknik kriterlere uyumluluk denetimlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Mutlu, Türkiye'de dolaşımda bulunan akaryakıtın kalitesinin izlenebilmesine imkan sağlayan 'Akaryakıt Kalite Haritası'nın ilk defa çıkarıldığına işaret etti. Haritaya göre denetimlerde markersız çıkan ürünlerin tamamına yakını teknik standartlara aykırı bulundu. Türkiye'de akaryakıt satışları, Temmuz 2011'den itibaren anlık izleniyor. Taner Mutlu, TABGİS üyeleriyle buluşmasında sektörün satışları hakkında ilginç bilgiler verdi. Buna göre, Ocak 2012 incelemelerine göre verileri düzenli olarak üst kurula gelen 10 bin 672 istasyonun pompadan yaptığı toplam motorin satışının yüzde 80'i bayilerin yüzde 30'u tarafından satılıyor. Bayilerin yüzde 70'i toplam motorinin sadece yüzde 20'sini satıyor. Benzin satışlarında da benzer bir durum söz konusu: 9 bin 910 istasyonun pompa satışları üzerinden yapılan incelemede benzinin yüzde 80'i bayilerin yüzde 35'si tarafından araçlara ulaştığı tespit edildi. Kalan yüzde 65'lik bayiler ise toplam satışların ancak yüzde 20'sine sahip.

 1502_kacakakaryakit.jpg