Araştırma sonuçlarını değerlendiren Dernek Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, araştırmanın bu güne kadar bu alanda Türkiye'de yapılan en kapsamlı ve en çarpıcı çalışma olduğunu belirtti.

Bağrıaçık, araştırma sonuçlarına göre geleneksel beslenme tarzının devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi: ''Ekmek, çorba, peynir, zeytinle beslenme şekli devam ediyor. Sütü çok az tüketiyoruz. ABD'de bir yılda kişi başına 400 kilogram, Avrupa'da kişi başına 360 kilogram süt tüketilirken, Türkiye'de fert başına yılda yalnız 26 kilogram, günde 70 gram süt tüketiyoruz. Şeker tüketimimiz Türkiye olarak yılda 27 kilogram. Bu TÜBİTAK'ın 2010 verilerinden aldığım bir değer. ABD'de 37 kilogram, Belçika'da 52 kilogram, Almanya'da 40 kilogram, Fransa'da 35 kilogram, Rusya'da 40 kilogram, Brezilya'da 60 kilogram ve İsrail'de 66 kilogram şeker tüketiliyor. Yemek öğünlerimiz düzenli değil. Yemek yemeye çok fazla vakit ayıramıyoruz. Ara öğün alışkanlığı çok az. Ara öğünlerde tost, simit, bisküvi tüketiyoruz. Yeterli ve dengeli beslenme kavramı kimsede oluşmamış durumda. Kalori hesabını, besinlerin içeriklerini toplumumuz çok az biliyor. En önemlisi de televizyon, bilgisayar ve çocukların oynadığı elektronik aletler ile oynama süresi günlük hareketin 2-3 misli.''

EKMEK DÜŞKÜNLÜĞÜMÜZ ARAŞTIRMAYLA KANITLANDI
Bağrıaçık, 11 bölge içinde 12 ilde yapılan araştırma kapsamında, Türkiye çapında 15 yaş üstü, ayda en az bir kez ev dışında öğün tüketen, değişik sosyo-ekonomik gruplardan 1536 kişiyle doğrudan, kantitatif araştırma tekniği ile görüşüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Bağrıaçık, toplumun günlük 3 öğünde de ekmeği birinci sırada tercih ettiğini ifade ederek, kahvaltıda geleneksel gıdaların tüketildiğini, aylık ortalamada yüzde 25,8 oranla ekmeğin birinci sırada yer aldığını söyledi. Ekmeği, yüzde 25 ile peynir, yüzde 22,8 ile zeytin ve yüzde 17,8 ile bal, reçel gibi gıdaların takip ettiğini dile getiren Bağrıaçık, Türkiye'de bu gıdalara simit, börek ve kekin ilave olduğunu belirtti.

Öğle ve akşam yemeğinde de birinci sırada ekmeğin tüketildiğini anlatan Bağrıaçık, Türkiye'nin batı kesimlerinde etsiz sebze yemekleri tercih edilirken, Doğu bölgelerinde ise et yemekleri ve kebapların baskın geldiğini ifade etti.

EN ÇOK TÜKETİLEN İÇECEK İSE ÇAY
Bağrıaçık, en çok tüketilen içeceğin yüzde 47,9 oranla çay olduğuna dikkati çekerek, bunu kahve ve ayranın takip ettiğini, sütün ise yüzde 8 ile çok düşük kaldığını ifade etti. Toplumun yüzde 26,6'sının alkollü içecek tükettiğini kaydeden Bağrıaçık, erkeklerin yüzde 35,3 oranla kadınlara göre daha çok alkollü içecek tükettiğini söyledi.

Bağrıaçık, toplumun yüzde 85,2'sinin düzenli olarak spor yapmadığını belirterek, yüzde 70,8 oranla zaman gerekçe gösterilerek spor yapılmadığının savunulduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, araştırma sonuçlarına göre toplumun gün içinde ortalama 2 saat 15 dakika bilgisayar kullandığının, 2 saat 20 dakika da televizyon izlediğinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi.