Polislerin mesai saatlerinde interneti eğlence ve kişisel amaçlı kullanması işleri aksatınca Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) harekete geçti. Kurumsal interneti oyun, alışveriş ya da özel işleri amacıyla kullanan polislere "adli" ve "idari" soruşturma açılacak.

Özel program kullandılar

EGM, merkez ve taşra teşkilatına sunulan internet hizmetinin bazı polisler tarafından "istismar" edildiğini tespit etti. İnternetin mesleki bilgilere erişimin ötesinde eğlence ve kişisel amaçlı kullanıldığı saptandı. Log kayıtlarında yapılan incelemede bazı personelin bilgi İşlem birimlerinin aldığı güvenlik tedbirlerini ve kısıtlamaları aşmak için çeşitli programlar kullandığı belirlendi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 245 bin polisi uyardı. Kılıçlar, tümteşkilata "internet" hizmeti konusunda bir genelge yayınladı. Genelgede, teşkilatın hizmet alanı ile ilgili iş ve işlemleriyürütmek ve ihtiyaç duyulan bilgilere hızlı bir şekilde erişimi ilemesleki gelişimi sağlamak amacıyla internet hizmeti verildiğine vurgu yapıldı.

Amir ve müdürler sorumlu olacak

İnternet hizmetinin kullanımı ile ilgili uyulması gereken esasların Polis Bilgi Sistemi Genel Kullanım Standardı'nda açıkça ifade edildiğinin altı çizilen genelgede, "Mevzuata ve talimatlara aykırı bir şekilde amaç dışı internet kullanımının tespit edilmesi halinde kullanıcılar hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatılacaktır" denildi. Genel Müdür Kılıçlar, kurumsal internet hizmetinin genelge hükümlerine göre tedbirler alınarak uygulanması konusunda tüm sıralı amirlerin hassasiyet göstermesini istedi. Amir ve müdürlere personelinin interneti ne amaçlı kullandığını denetlemesi talimatı verilerek, "Denetimden sorumlu olduğunuz bilinci ile konuyu hassasiyetle takip edin" denildi.